Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Siyasetin gözü - kulağı yine Ankara’daki yoğun temas trafiğindeydi. Kemal Derviş’in, Başbakan Bülent Ecevit’i ziyaretinden çıkacak sonuç bekleniyordu.
Derviş, görüşme sonrasında üzgün bir ifadeyle Başbakan Ecevit’e çok teşekkür ettiğini, merkez solda birliği konuştuklarını, solun parçalanmış bir aile görüntüsü verdiğini söyledi. Derviş, Ecevit’i bu ailenin reisi, aile büyüğü olarak gördüğünü de ekledi.
Ecevit: Öncü olmamı istedi
Derviş’in ziyaretinden sonra, Başbakan Ecevit’le görüştük.
Ecevit, Derviş’le yaptığı görüşmeyi şöyle değerlendirdi:
- "Çok sıcak bir görüşme oldu. Dostça sohbet ettik. Tabii Sayın Derviş, Sayın Baykal’ın dün yaptığı ve benim çok yadırgadığım açıklamasından sonra fazla bir şey söyleyemedi. Her zamanki gibi merkez solda birliğin kurulmasının önemli olduğunu, buna öncülük yapmam gerektiğini ifade etti. Ama yöntem konusunda somut bir önerisi olmadı."
Ecevit’e sorduk:
- "Sayın Derviş, sizi parçalanmış merkez sol ailesinin reisi olarak gördüğünü söyledi. Bu anlamda ‘aileyi bir araya toparlayın’ önerisinde bulundu mu?"
- "Aile reisi ifadesini bana söylemedi, ama ona benzer ifadeler kullandı. Genel olarak solun birleşmesi görüşünü tekrarladı."
"Derviş bir şey diyemedi"
- "Sayın Baykal’ın size yaptığı çağrıyı, Sayın Derviş de konu etti mi?
- "Tabii ben o konudaki görüşümü söyledim. Size de ifade ettiğim gibi Sayın Baykal’ın bu çağrısının yakışıksız olduğunu, böyle bir çağrının yapıldığı ortamda benden nasıl bir katkı beklendiğini anlayamadığımı belirttim. Benim ömrümün kalan kısmını CHP’de ölümü bekleyerek geçirmemi isteyen bu çağrı karşısında bir şey yapmanın mümkün olamayacağını kaydettim. Sayın Derviş de bunu bildiği için çok fazla bir şey söyleyemedi."
Derviş, Ecevit’le yaptığı görüşmeden sonra CHP lideri Baykal’a gitti.
Baykal’ın çağrısı ve Ecevit’in buna yanıtıyla, Derviş’in düşündüğü CHP ile DSP arasında bir yakınlaşma sağlama olasılığı da ortadan kalkmış oldu.
Bu durum Derviş’i, Baykal ve CHP ile çalışma seçeneğiyle baş başa bırakmış oldu. Nitekim Derviş, Baykal’la dün akşam yaptığı görüşme sonucunda CHP’ye katılma kararını açıkladı.