Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit, kanun hükmünde kararnameyi iki kez geri göndermesi nedeniyle Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini daraltmaya yönelerek, Çankaya'ya karşı yeni bir tavır mı geliştiriyor?
       "Hayır" diyor Başbakan Ecevit dünkü görüşmemizde:
       - Siyasi yaşamımın hiçbir döneminde kişi veya kurumlara karşı böyle bir düşünceyle politika yapmadım, tavır almadım. Sayın Cumhurbaşkanı'nın kararnameyle ilgili tutumuna karşı bu yaklaşımla tavır almam söz konusu değil.
       "Benim altını çizmek istediğim şu" diye devam ediyor Başbakan Ecevit:
       - Kanun hükmünde kararname ile ilgili tartışmalar sırasında gerçekten görüldü ki, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ile hükümetin yetkileri konusunda ciddi belirsizlikler, boşluklar var. Bu diğer konular için de geçerli. Anlaşılıyor ki, sorun l982 Anayasası'ndan kaynaklanıyor. Bu nedenle de, bu belirsizlik ve boşlukların saptanması için Anayasa'nın gözden geçirilmesi gerekiyor. Söylemek istediğim bu. Yoksa bugünden yarına Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini daraltacak somut bir çalışma söz konusu değil.
       Başbakan'ın vermek istediği mesaj şöyle özetlenebilir:
       Sorun Cumhurbaşkanı Sezer'den değil, 1982 Anayasası'ndan kaynaklanıyor. Sadece Cumhurbaşkanı - hükümet ilişkilerinde değil, birçok konuda Anayasa'daki düzenlemeler belirsiz ve boşluklarla dolu. Anayasa'nın bu açılardan tümüyle gözden geçirilmesi gerekiyor.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit'e, komutanların görev devir teslim törenlerinde vurguladıkları irtica tehdidi ne boyutlarda olduğunu sorduk.
       Şu değerlendirmeyi yaptı:
       - İrtica tehdidi Milli Güvenlik Kurulu'nda da sık sık vurgulanan bir gerçek. Nedeni, Türkiye'nin laik - Müslüman bir ülke olması. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu niteliği sürekli olacağı gerçeği karşısında, çevresinden de sürekli rahatsız edilecektir. İrtica tehdidinin kaynağı büyük ölçüde bu gerçektir. Bu nedenle sürekli bizimle uğraşacaklar. Çevresi düşünüldüğünde, tek laik -Müslüman toplum olduğumuz için bu tehdit de sürdürülmeye çalışılacaktır. Bu bakımdan Türkiye için irtica tehdidi ve bu tehdidin yeri kolay kolay değişmez.
       * * *
       SON günlerde enerji yatırımlarıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı arasında süren tartışma dikkat çekiyor. Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden'le DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu tartışıyor.
       Başbakan'a bu konuda ne düşündüğünü sorduğumuzda, "Bu tartışmalardan rahatsızım" diyerek şu karşılığı verdi:
       - Pazartesi günü duruma el koymayı düşünüyorum. Biz siyasiler olarak hükümette uzlaşma sağlıyoruz ama bürokraside kamuoyu önünde tartışmalar sürüyor. Oysa siyasilerin uzlaşmasının zor olduğu söylenir. Buna karşılık siyasiler uzlaşırken bürokratlar karşılıklı tartışmayı sürdürüyorlar. Bu beni çok rahatsız etti. Pazartesi kendileriyle bu konuyu görüşeceğim.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit, kanun hükmünde kararname ile ilgili tartışmaları geride bırakmış görünüyor. Enerjiyle ilgili tartışmaların da kamuoyu önünde sürdürülmesini yanlış buluyor.
       Başbakan, "tartışmaları bırakıp herkesin gündemine ve işine bakması gerekir" mesajının altını çiziyor.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr