Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Cumhurbaşkanı Demirel'in, "imza atılınca arkasında durulur, aşağıya inersem tavukla uğraşmam" türündeki mesajları, Başbakan Ecevit'in, "önergeyi imzalayanlar herhalde aynı yönde oy kullanırlar" biçimindeki sözleri, milletvekillerine yönelik bir çeşit "tehdit" gibi yorumlandı.
       Başbakan Ecevit'e dün bu konuyu sorduk:
       - Sayın Demirel'in ve sizin bu sözlerinizin tehdit gibi algılanmasını nasıl karşılıyorsunuz?
       - Doğru bir yorum değil. Tehdit yok. Aksine milletvekillerine bir güven ifadesidir. Tehdit olup da ne olacak? Bir yaptırımı yok. Bana göre imza atan milletvekillerinin gizli oylamada aksi yönde oy kullanacaklarını söylemek ve beklemek bir güvensizlik ifadesidir. Ben ümitliyim.
       - Paketin Anayasa Komisyonu'ndan geçerken yapılan tartışmaları nasıl buldunuz?
       - Komisyon çok verimli ve başarılı bir çalışma yaptı. Umduğumdan daha iyi buldum. Aynı havanın Genel Kurul'a yansıyacağını umut ediyorum. Anayasa değişikliklerinin Genel Kurul'dan da rahatlıkla geçeceğini sanıyorum.
       * * *

       Fazilet Partisi bir yandan eleştirilerini sürdürürken, bir yandan da komisyon aşamasında iktidar partileriyle aynı yönde oy kullandı.
       Acaba Fazilet'in bu tavrı Genel Kurulu aşamasında da sürecek mi?
       Bu soruyu dün FP Grup Başkan Vekili Bülent Arınç'a yönelittik.
       Arınç şu yanıtı verdi:
       - Paketin bizimle ilgilendirilen yönü 69. madde değişikliği. Değişiklik önerisi bu haliyle bizi tatmin etmiyor. 69. maddeyle ilgili öneriyi de biz getirmedik. 101. madde konusunda ise biz Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini istiyoruz. 86. madde ise özlük haklarıyla ilgili ve bize göre bir aciliyeti yok. Bu durumda bizim parti yönetimi olarak milletvekillerimize şöyleyeceğimiz şu: Özel bir telkin ve tavsiye yok, Demirel faktörü biliniyor, Fazilet Partisi'nin kapatılıp kapatılmaması konusunda görüşler biliniyor. Kendi vicdanınıza göre hareket edin.
       * * *
       GENEL Kurul aşamasında Fazilet Partisi, yeniden Türk Ceza Yasası'nın 312. maddesini tartışmaya açar mı?
       Bu soruya "Hayır" diyor Arınç:
       - Bu ayrı bir konu. Sayın Ecevit'in 312. madde hakkında söyledikleri doğrudur. Bir "pazarlık yapılıyor" havası vermek yanlış olur. Biz bu konuyu da Genel Başkanımız Sayın Kutan'la değerlendirdik ve bu aşamada gündemde tutmanın yanlış olacağı sonucuna vardık.
       Fazilet, 69 konusunda kapıyı açık tutmaya devam ediyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr