Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit, Hizbullah vahşetini nasıl değerlendiriyor?
       Dünkü görüşmemizde yönelttiğimiz soruya Başbakan'ın verdiği yanıt şöyle:
       - Dinin siyasete alet edilmesinin ne tür maceralara yol açabileceğini gösteren bir durum. Şimdi laikliğin değeri daha iyi anlaşılıyordur herhalde. Yaptıklarının mantıkla izah edilebilmesi mümkün değil. Ortaya çıkan manzara, dindar kesimlerin de tepkisine yol açacak bir nitelikte.
       Başbakan Ecevit'in, Hizbullah'la ilgili olarak dikkat çektiği bir durum da, dindar çevrelerin hedef alınmış olması:
       - Dinin siyasete alet edilmesinin sonucu olan bu maceraların dindar çevreleri de hedef alabildiği ortaya çıktı.
       Başbakan'a, Hizbullahcıların Başbakanlığa kadar sızmalarını nasıl değerlendirdiğini soruyoruz:
       - Başbakanlıkta bile ortaya çıktılar. Acaba devlette örgütlenmeleri hangi düzeyde?
       - Başbakanlıktaki durumla ilgili soruşturma sürdürülüyor. Ama anladığımız kadarıyla sadece Başbakanlık değil, diğer devlet organlarına da sızmışlar. Geniş çaplı bir soruşturma yürütülüyor. Henüz sonuçları bildirilmedi.
       - Hizbullah'ın devlet tarafından da kullanıldığı, PKK ile mücadelede bu örgütten yararlanıldığı iddiaları var. Bu konudaki bilgiler nelerdir?
       - Geçmişte böyle olaylar yaşandığına dair iddialar gündeme getiriliyor. Ama herhalde bizim hükümetimizin görevde olduğu dönem için kimsenin aklından böyle bir iddia geçemez.
       - Dış destek ve bağlantıları konusunda neler söyleyebilirsiniz?
       - Somut kanıtlar ortaya çıkmadıkça benim Başbakan olarak bir devleti itham etmem doğru olmaz. Ancak dış etkilere açık oldukları ve etkilendikleri anlaşılıyor.
       * * *
       OPERASYONUN özel bir zamanlaması var mı?
       Ankara'da, "daha önce neden operasyon yapılmadı" soruları kulislerde dolaşıyor.
       Devlet ve hükümetin üst düzeyi, zamanlamanın özel bir anlam taşımadığını belirtiyor.
       Hizbullah'la ilgili olarak Diyarbakır merkezli bir çalışmanın uzun süreden beri devam ettiği, Olaganüstü Hal Bölge Valili'ğinde bir ay kadar önce Hizbullah'la ilgili bütün bilgi ve belgelerin masaya yatırıldığı, örgüt şemasının ortaya çıkarıldığı, bu örgüt konusunda uzman emniyet görevlilerinin yoğun bir çalışmaya girdikleri belirtiliyor.
       Hizbullah'ın İstanbul'da iş adamlarını kaçırmaya başlamaları ve Diyarbakır'dan gelen bilgi, belge ve izlemelere ilişkin sonuçlar birleştirilerek operasyonun gerçekleştirildiği vurgulanıyor.
       Başbakan Ecevit ve İçişleri Bakanı Tantan'ın beklentileri soruşturma derinleştikçe hem birçok faili meçhul olayın, hem de devlet içindeki örgütlenmenin büyük ölçüde ortaya çıkacağı yolunda...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr