Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

REFAHYOL hükümetinin uygulamaları karşısında oluşan rejime dönük kaygıların Çankaya Köşkü'ne kadar iletilmesi Başkent'te "yeni model" arayışlarını hızlandırdı.
"Kışla - cami - siyaset" üçgenindeki sıkıntı, rejime dönük tedirginlikle birlikte "demokratik çözüm" beklentisini ön plana çıkardı.
REFAHYOL'un "demokratik laik" rejimle örtüşmeyen çabalarından rahatsız olan asker - sivil bütün kesimler, Meclis'ten çözüm bekliyorlar.
Bu beklentiye ilişkin ilk değerlendirme ve somut öneri Meclis'deki en deneyimli lider konumundaki DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'ten geldi.
Ecevit, REFAHYOL'un Meclis'te düşürülmesinin "mümkün" hatta "kolay" olduğunu vurgulayarak, "alternatif hükümet modelleri"nin de geliştirilebileceğini belirtiyor.
- Hükümetin düşürülebileceğini belirttiniz. Bu gözleminiz neye dayanıyor?
- Dikkat edilirse, hükümet son günlerde, Meclis'deki oylamalarda zorlanıyor. Çok kritik sayılarla karar alabiliyor. Bu hem RP, hem de DYP içindeki sıkıntının arttığını gösterir. Eğer muhalefet oylamalara, firesiz, blok halinde katılırsa, hükümeti düşürebilir. Bu ortam içinde bir de alternatif hükümet modelleri ortaya konulursa, bu sonuç daha kolay alınır.
- Sizin alternatif modeliniz var mı?
- Meclis'ten RP'siz bir hükümet çıkabilir. Bence birden fazla hükümet modeli kurulabilir.
- DSP'nin de içinde olduğu bir modeliniz var mı?
- RP'li hükümetin taşıdığı tehlikeler düşünülürse, Meclis'ten çıkacak her model tercih edilir. Eğer bizim dışardan desteğimiz talep edilirse, rejime dönük bazı koşullarla bu desteği veririz. Bizim de hükümette yer almamız talep edilirse, bu kez ekonomik ve sosyal konularda da bilinen koşullarımızı gündeme getiririz. Ama her durumda RP'siz bir hükümet modeline destek oluruz.
- Dışardan destek olacağınız model DYP - ANAP eksenine mi dayanacak?
- Bu modele daha önce olduğu gibi destek veririz. İlk denemeden her iki partinin de ders almış olduğunu umarım. Ama, Sayın Çiller'in kişiliği giderek sorun olmaya başladı. Böyle bir modelde Sayın Çiller sorun oluşturabilir.
- DYP - ANAP ekseni kurulursa, üçüncü parti olarak DSP hükümette yer alabilir mi?
- Hükümette yer alırsak, dediğim gibi, ekonomik ve sosyal alanlarda koşullarımız olur. CHP'nin durumuna düşmek istemeyiz. CHP, dört yıl hükümette yer aldı, ama, ekonomik ve sosyal konularda hiçbir katkısı olmadı. Biz hükümet sorumluluğu üstlenirsek, demokratik sol düşünce ve programa uygun ekonomik ve sosyal politikalar izleriz.
- Bu model üçlü mü, yoksa dörtlü mü olur?
- Bu detaylar üzerinde düşünmedim. Hepsi mümkün.
DSP Lideri, Refah'ın açıkça "din istismarı" yaptığını vurgulayarak şöyle diyor:
- Refah din istismarı yaparak bir laik - anti laik cepheleşme yaratmaya çalışıyor. Ben ve partim, bu cepheleşmeyi laiklikten ödün vermeksizin önlemeye çalışıyoruz. Ama, artık açıkça anlaşıldı ki, RP, kendi tabanını tutabilmek için demokratik laik rejim açısından kaygı verecek uygulamalara yöneliyor. Bu gelişme karşısında Meclis'ten yeni bir hükümet modeli çıkarmak herzamankinden çok daha acil ve önemli bir hale gelmiştir.
Bülent Bey, ilk çıkışı ve öneriyi yaptı.
Bakalım diğer muhalefet partileri ve DYP'nin tutumu ne olacak?