Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit'in HADEP ile ilişkiler konusunda CHP'ye yönelttiği uyarılar, bir "DSP - CHP tartışması"na dönüştürüldü. Solda iki partinin bir "taktik savaşı" gibi algılanma ve sunulma çabası gözleniyor.
       Bu yaklaşım, "sığ" bir yaklaşımdır.
       Ülke coğrafyasının bir bölümünü siyasallaştırma çabası, PKK terörünün oluşturduğu ortamın demokrasi araçları kullanılarak sürdürülmesi gayretinin bir sonucudur. Terör bu anlamda önemli ölçüde amacına uygun bir zemin yaratmış ve silahlı mücadeleyi kaybettikten sonra, bu kez siyasal mücadele yönünü öne çıkartmıştır. "Bölücülüğün siyasallaşması" kavramıyla ifade edilmek istenen budur.
       Terör örgütünün amacı ile onun siyasal zemindeki uzantısı gibi faaliyet gösteren siyasi akım ve partilerin amaçları arasında fark olduğunu öne sürmek zordur. Farklılık amaçta değil, kullanılan araçlardadır. Terör örgütü, aktif ve güçlü olduğu dönemde "silahlı mücadele"yi; zayıflayıp, pasifleştiği dönemde de "siyasal mücadele"yi ön plana çıkarmaktadır. Siyasi amaçlı terör hareketlerinin tümünde bu aşamalar ve taktikler kullanılmıştır. Dünya bunun örnekleri ile doludur.
       Uluslararası düzeyde bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti'ne kurulduğu yıllardan bu yana muhalif olan iki temel akım olarak; etnik ayrımcılığa ve din devleti kurulmasına dönük iki hareket dikkati çekmektedir. Her iki akım da dünya ve bölge konjonktürüne göre Türkiye aleyhine kullanılmış, bölünme veya rejim değişikliği gerçekleştirilemese bile demokrasi ve laik Cumhuriyet zaman zaman zayıf düşürülmüştür.
       Bu bakımdan Başbakan Ecevit'in uyarısını, basit bir parti kavgası gibi değil, ülke bütünlüğü ve demokrasinin geleceği açısından derinlemesine düşünülmesi gereken bir konu olarak ele almak gerekir.
       Bölücülüğün siyasallaşma çabaları ve bunun doğuracağı sonuçlar düşünülmeden olaya "polemiği kazanmak" amacıyla yaklaşmak yanıltıcı olur.
       CHP'nin bu açıdan bir kez daha düşünmesi gerekir.
       Başbakan'ın yaptığı uyarının da hafife alınmaması gereklidir.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr