Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

PKK’nın yurtdışına çekildiğine ilişkin haberler ve görüntüler yayımlanıyor. Kaç PKK’lının ne zaman nereye çekildiği konusunda henüz resmi açıklama yapılmadı. Gelen haberler, çekilmenin devam ettiği yönünde. BDP yetkilileri, çekilmenin haziran ayı sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini açıkladılar.
PKK cephesinden, ikinci aşamanın beklendiği açıklamaları geliyor.
BDP’liler, Abdullah Öcalan’la 6. görüşmeyi yapmak üzere yeniden Adalet Bakanlığı’na müracaat ettiler.
Daha önce yapılan 5 görüşmenin sonucu, ilk aşama olarak nitelenen PKK’lıların yurtdışına çekilmesiydi. Bundan sonra ise siyasi aşamaya geçilecek. Bunun anlamı, PKK-BDP cephesinin hükümetten beklediği adımlar. Başta anayasa olmak üzere talep edilen düzenlemeler. Hükümet, bu aşamaya ne yanıt verecek henüz bilinmiyor.
Bu konuyla ilgili bakanlar ve iktidar sözcüleri, Öcalan’la bir alışveriş görüşmesi yapılmadığını, taviz verilmesinin söz konusu olmadığını her fırsatta vurguluyorlar.
Bu durumda önümüzdeki günlerde bu konu üzerinde bir tartışma yürüyeceğini tahmin edebiliriz.

Komisyona sunuş
Süreç devam ederken Meclis’te oluşturulan, “Çözüm Komisyonu” da çalışmalarına başladı. CHP ve MHP’nin üye vermediği bu komisyon da Öcalan’la yapılan görüşmelerde gündeme gelmiş bir konuydu. Meclis’te kurulan komisyona sadece Ak Parti ve BDP üye verdi. Bu komisyon, geçtiğimiz günlerde terör konusunda uzman olan Dr. Nihat Ali Özcan’ı dinledi. Özcan, komisyonun talebi üzerine bir sunuş yaptı.
Dr. Özcan’ın tespitleri, süreci anlamak açısından önemli bilgiler içeriyor.

648 terör örgütü
Dr. Nihat Ali Özcan, terör örgütlerinin dünyada akıbetine ilişkin dikkat çekici şu bilgiyi verdi:
“1968-2006 yılları arasında aktif olan 648 terör örgütünün yüzde 43’ü politik süreçlere dahil olarak dönüşüme uğramıştır. Yüzde 40’ı kolluk ve istihbarat örgütlerinin etkin çabaları ile sonlandırılmıştır. Yüzde 10’u politik amaçlarına ulaşınca, yüzde 7’si askeri müdahale sonucu sonlanmıştır. 10 binden fazla üyesi olan örgütler, bin veya daha az üyesi olan örgütlere göre daha uzun yaşamaktadır. Büyük örgütlerin başarı oranı yaklaşık yüzde 25 oranındadır. Ayaklanma stratejisi izleyen terör örgütlerini bitirmek son derece zordur. Yüzde 54’ü müzakere ile bitiyor, yüzde 21’i askeri güç ile bitiyor.”

PKK’nın büyük stratejisi
Dr. Özcan, sunuşunda PKK’nın faaliyetlerini iki döneme ayırıyor.
Birinci dönem olarak nitelendirdiği 1984-1995 arasında, PKK’nın yukarıdan aşağıya ulus inşası ve bağımsız Kürt devleti kurmayı hedeflediği tespitini yapıyor. Özcan, bu dönemde PKK’nın Marksist-Leninist Uzun Süreli Halk Savaşı Stratejisi izlediğini belirtiyor. Bu stratejinin üç aşamasını da silahlı propaganda, stratejik denge ve stratejik saldırı olarak tarif ediyor.
Özcan, ikinci dönem olarak tanımladığı 1995 sonrasında ise PKK’nın bağımsız Kürt devleti amacından vazgeçtiğini açıkladığını anımsatarak, bu dönemin amacını şöyle ifade ediyor:
“Aşağıdan yukarıya ulus inşa etmek ve aşama aşama aynı amacı gerçekleştirmek veya iktidara ortak olmak/egemenliği paylaşmaktır. PKK; organize, uzatılmış, askeri-politik ayaklanma stratejisi izlemektedir. Devlet otoritesinin meşruiyetini zayıflatmayı, geriletmeyi veya yok etmeyi amaçlar. Aynı süreçte paralel iktidar inşa ederek son aşamada ülkenin bir bölgesinde meşru iktidar/devlet/yöneten olmayı hedefler.”
Dr. Özcan’ın, “Çözüm Sürecini Anlamak” adını verdiği bu sunuşundaki bilgiler ve tespitler, sağlıklı değerlendirme yapabilmek açısından önem taşıyor.