Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tahmin edildiği gibi İsrail’e karşı çok sert bir konuşma yaptı.
Ankara’ya iner inmez Başbakanlık’ta Milli Savunma Bakanı, MİT Müsteşarı ve Genelkurmay İkinci Başkanı’yla bir araya gelen Erdoğan, partisinin grup toplantısında aynı anda İngilizce ve Arapçaya çevrilen konuşmasında Netanyahu hükümetine yüklendi.

Ağır sıfatlar
Başbakan Erdoğan, İsrail’i suçlarken, çok ağır sıfatlar kullandı. İsrail’in, yardım gemisi Mavi Marmara’ya saldırması, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 10 civarında olduğu tahmin edilen gönüllüyü öldürmesi ve onlarcasını yaralamasını, “Korsanlık, haydutluk, cinayet, devlet terörü” olarak niteledi. Erdoğan, belki savaş halindeki ülkelerin birbirlerine karşı kullanabilecekleri ağırlıkta sıfatlar seçerek, Ankara’nın duyduğu öfkeyi dünya kamuoyuna yansıtmış oldu.

Hedef Netanyahu

Başbakan Erdoğan’ın konuşması Netanyahu hükümetinin hem İsrail iç kamuoyu hem de dünya kamuoyunu harekete geçirerek, işbaşından gitmesine yönelik bir stratejiye dayanıyordu.
Erdoğan konuşmasında, İsrail halkıyla Netanyahu hükümetini özenle ayırdı. Hem İsrail halkıyla hem de Türkiye’nin Musevi vatandaşlarıyla bir sorunu olmadığını vurgularken, İsrail hükümetini hedef aldığı İsrail kamuoyuna yaptığı çağrı, “Bu hükümetten kurtulun” mesajı taşıyordu. Erdoğan’ın ilk hedefinin Mavi Marmara’ya yapılan saldırının bedelini Netanyahu hükümetinin düşmesi olarak belirlediği söylenebilir. Erdoğan, İsrail halkına seslenirken, mevcut hükümeti kastederek, “Bu pervasız yöneticilere siz dur demelisiniz” sözleriyle ödetmek istediği bedeli ortaya koydu.

Gözdağı verdi

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında dikkati çeken bir yön de İsrail’e verdiği gözdağıydı. Başbakan’ın, “Türkiye’nin dostluğu ne kadar kıymetliyse, düşmanlığı da o kadar şiddetli olur” sözleri, İsrail’in bu saldırıyla Türkiye’yi, “düşman” safhına koyduğunu anlatıyordu.
Başbakan, bu saptamayı yaptıktan sonra, “Kimse Türkiye’nin sabrını test etmeye kalkmasın; bedeli ağır olur” sözleriyle de İsrail hükümetini uyardı.

Dünyaya çağrı: Artık yeter!
Erdoğan, İsrail’in yaptığı hukuk dışı kanlı saldırının bir “milat” olacağını da ilan etti. Bugünden sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurguladı.
Erdoğan, bugünden sonra Türkiye’nin İsrail’e karşı bölgedeki ve dünyadaki tüm gücünü kullanarak, yaptıklarını deşifre etme ve yalnızlaştırma politikası izleyeceğini de duyurmuş oldu.
Başbakan Erdoğan’ın dünya kamuoyuna konuşurken, İsrail’in Gazze halkına çektirdiklerini bir zulüm olarak niteledi ve “Artık yeter” diyerek, dünyanın İsrail’i mahkûm etmesi ve durdurması gerektiği çağrısında bulundu.
Başbakan, konuşmasında başta ABD yönetimi olmak üzere dünyanın güçlü aktörlerini İsrail’e karşı tavır almaya çağırdı. İsrail’in hukuk dışı tutumu ve saldırganlığının korunması halinde Türkiye’yi kaybedecekleri mesajını verdi.

Peşini bırakmayız
Erdoğan, Türkiye’nin bu işin peşini bırakmayacağını açıklayarak, tatmin edici bir sonuç alıncaya kadar İsrail’i sıkıştırmaya devam edeceğini de ilan etmiş oldu.
Bu aşamadan sonra Ankara’nın İsrail’in, ABD’nin ve uluslararası toplumun tutumunu yakından izleyeceği ve beklediği sonuçları alamaması halinde İsrail’e karşı siyasi, askeri ve ekonomik alanlarda aşamalı kararları yürürlüğe sokacağı tahmin edilebilir.