Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikmet BİLA

DÜN pazardı. Milliyet okurları için yine ayrıcalıklı bir hafta sonu. Çünkü pazar günleri Milliyet iki gazete. Hem Milliyet hem Gazete Pazar. Pazar günleri Milliyet 80 sayfa... Üstelik Gazete Pazar, sıradan bir hafta sonu gazetesi değil. Yaşamın her alanından haberler, yorumlar, araştırmalar, fotoğraflar Gazete Pazar'ın sayfalarını süslüyor. Sinemadan geziye, kültürden estetiğe, stilden spora, çocuktan eğlenceye kadar... Bağımsız yayın hayatında zaten okurun beğenisini kazanmış olan Gazete Pazar, hafta sonu Milliyet'le birleşince, okurlarımız için pazar ayrı bir zevk oldu.
Pazar günleri Milliyet'e ve Gazete Pazar'a gösterdiğiniz büyük ilgi için siz okurlarımıza teşekkür ediyoruz.

17 Mart 1998 - 27 Mart 1998 arasındaki 10 gün, Türkiye tarihinde en kritik dönemlerden biri olarak yerini aldı. 17 Mart'ta Başbakan Yılmaz, "Ben ne dersem o olur" anlamında bir çıkış yaptı. 20 Mart'ta Silahlı Kuvvetler Komuta Kademesi sert bir bildiriyle cevap verdi: "Anlamadım, bir şey mi demiştiniz?"
Sinirler gerildi, Türkiye nefesini tuttu. Ordu - hükümet çatışmasının yol açabileceği vahim sonuçlar beklenirken, hükümetin yumuşamasıyla hava da ılıklaştı. Önce Yılmaz ve Karadayı buluştu. Cumhurbaşkanı'yla görüşüldü. 27 Mart MGK'sından "uzlaşma" ifade eden bir bildiri çıktı.
Türkiye'nin nabzı Ankara'da attı. Ankara Büromuz, heyecanlı günler geceler boyunca Türkiye'nin nabzını tuttu. Büyük bir titizlikle...
Ülkenin geleceği işte MGK'nın bu bildirisinde yatıyor.
"Dinine bağlı samimi inanç sahibi" vatandaşların korunarak, dini siyasete ve kişisel çıkara alet edenlerin etkisiz hale getirilmesi. İşin özü bu... Sorun, bu işin nasıl yapılacağı?.. Belli ki MGK'nın asker kanadı bu işin peşini bırakmayacak. Kesin sonucu alıncaya kadar...

27 Mart MGK bildirisinden önemli bir sonuç daha çıktı. İsim vermeden terörü destekleyen Suriye uyarıldı. Suriye'nin teröre nasıl destek olduğu, MGK toplantısından bir gün önce Milliyet'in manşetinde gözler önüne serildi. Yasemin Çongar'ın haberi gündeme bir bomba gibi düştü. "Hani Apo Şam'da değildi" şeklindeki manşetimizin hemen altında Abdullah Öcalan'ı Şam'da Suriye'nin sağladığı villasının önünde gösteren fotoğraf, tarihi bir belgeydi.

27 Mart MGK toplantısında irtica ve terörün yanı sıra çok önemli bir konu daha ele alındı. Türkiye'nin büyük davası Kıbrıs... Önümüzdeki günler Kıbrıs yeniden gündemin başında yer alacak. İşte bu kritik günlerde, arkadaşımız Sema Emiroğlu, çok zor bir görevin üstesinden geldi ve dünyanın zirvesindeki adamı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ı özel uçağında konuşturmayı başardı.
İyi haftalar dileğiyle...


Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr