Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       BU coşku neden?
       Neden milyonlarca insan Cumhuriyet'in 75'inci yılında sokaklara döküldü? Neden hep bir ağızdan marşlar, şarkılar, türküler söyledi, dans etti? Neden milyonlar Anıtkabir'e aktı?
       Sadece Cumhuriyet'in 75'inci yılını kutlamak için mi?
       Hayır?
       Aslında, bu 29 Ekim'de Türkiye geçmişi kutlamadı, geleceğe olan inancını, aydınlığa ve çağdaşlığa doğru kararlılığını vurguladı.
       Üç gün boyunca Onuncu Yıl Marşı dillerden düşmediyse, bugün halk, o günlerin coşkusunu yakaladığı içindir. O coşkuyla geleceğe akmak istediği içindir. Atatürk'ün, Atatürkçü düşüncenin haklı çıktığını bir kez daha dünyaya haykırmak istediği içindir.
       Artık görüldü ki, Cumhuriyet'in meydanları boş değildir. Cumhuriyet nesillerinin bugüne kadarki suskunluğu, hep öyle kalacakları anlamına gelmeyecektir. Bundan sonra, Türkiye Cumhuriyeti'ni içten ve dıştan yıkmak isteyenler ayaklarını denk alacaklardır.
       Elli yıldır sindirilmeye çalışılan Cumhuriyetçi kuşaklar, "Yeter artık" demişlerdir.
       Cumhuriyet, asıl bundan sonra yaşanacak.
       Asıl coşku, bundan sonra...
       Görkemli kutlamalar sürerken biz de okurlarımıza armağanlar verdik. Büyük Atatürk'ün "Onuncu Yıl Nutku" kaseti, Türk Bayrağı ve 29 Ekim Özel Gazetesi. Okurlarımızın beğenisiyle mutlu olduk.

       Bayramda iki ödüle daha layık görüldüğümüz için gururlandık. Türk Kadınlar Birliği'nin, Cumhuriyet'e verdikleri emekten dolayı ödüllendirdiği 23 kadın arasında yazarımız Zeynep Oral da vardı. Yazıları ve tavırlarıyla yıllardır Cumhuriyet'in, çağdaşlığın, aydınlığın çizgisinde yürüyen Oral'ı kutluyoruz.
       Sekiz yıllık eğitimin birinci yılı dolayısıyla Çağdaş Eğitim Vakfı'nın ödüllendirdiği değerler arasında Milliyet yazarı Abbas Güçlü vardı. Çağdaş Eğitim Ödülü'ne layık görülen Güçlü, Türkiye'de çağdaş eğitimin simgelerinden biri oldu. Abbas Güçlü'yü de yürekten kutluyoruz.

       Seçim tartışmaları sürerken Milliyet, partilerin ve seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor. Arkadaşımız Ruşen Çakır, İstanbul'da ve Güneydoğu'da siyasetin fotoğrafını çektikten sonra, MHP dosyasını açtı. "Türkeş Sonrası MHP" dizisiyle bu siyasi partiye projektör tuttu. Barajı aşıp iktidara yürüme hesapları yapan Devlet Bahçeli yönetimindeki MHP ne durumdaydı? MHP'de neler değişti? Tuğrul Türkeş'in muhalefeti ne ifade ediyordu? Bütün bu sorulara Ruşen Çakır'ın yazı dizisinde cevap arandı.
       Siyasetin nabzını tutmaya devam edeceğiz.

       İyi haftalar dileğiyle...




Yazara E-Posta: H.Bila@milliyet.com.tr