Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, yazılı bir açıklama yaparak Balyoz davasında tutuklu olan 163 görevli ve emekli subayın tutukluluk halinin devamını anlamakta güçlük çektiğini duyurdu.
Genelkurmay’ın açıklamasını ve tutukluluğun devamı kararına katılmayarak şerh düşen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay’ın muhalefet şerhinin irdelenmesi, davayı yakından izleyen kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından yararlı olacaktır.

Genelkurmay’da memnuniyetsizlik
1- 163 görevli ve emekli subayın tutukluluk halinin kaldırılması talebinin ikinci kez reddedilmesinin Genelkurmay’da hayal kırıklığı yarattığı anlaşılıyor.
2- Genelkurmay, savcılık ve mahkemenin istediği tüm bilgi ve belgeleri intikal ettirdiğine dikkat çekerek tutukluluğa neden olan tereddütleri giderdiğini düşünürken, mahkeme çoğunluğunun aksini düşünmesini anlayamadığını kamuoyuyla paylaşarak karardan duyduğu memnuniyetsizliği yansıtıyor.

Toptancı karar sitemi
3- Açıklamada tutukluluk haline devam kararının toptancı bir yaklaşımla alındığı yönünde üstü örtülü bir eleştiri var. “(Seminere) kimlerin hangi emirlerle katıldığı tereddüde yer bırakmayacak şekilde izah edilmiştir” ifadesi bunu gösteriyor.
4- Genelkurmay Başkanlığı, yargılanmaya değil tutuklu yargılamaya sitem ediyor.

Muhalefet şerhine dikkat çekme
5- Genelkurmay, mahkeme kararını, şerhiyle birlikte internet sitesine ilk kez koyarak, Mahkeme Başkanı’nın karara muhalefet gerekçelerine dikkat çekmek istiyor.

Başkanın muhalefeti
Mahkeme Başkanı Şeref Akçay’ın kaleme aldığı muhalefet şerhi de önemli saptamalar içeriyor:

Tutuksuz yargılama
1- Başkan Akçay, “Demokrasilerde halkın seçtiği siyasi iktidarın yine bunun dışında hangi nedenlerle olursa olsun görevden uzaklaştırılması kabul edilir bir şey değildir ve sanıkların yargılanmaması gerektiğini kimse söyleyemez” diyerek, yargılamaya değil, tutuklu yargılamaya karşı olduğunu belirtiyor.

Yeni delil yok
2- Mahkeme Başkanı, Gölcük’te bulunan CD’lerdeki bilgilerin, mahkemeye daha önce teslim edilen CD’lerdeki bilgilerin kopyası olduğunu, yeni bir delil olmadığını; önceki delillerle tutuklama kararı verilmediği halde Gölcük sonrasında yeni delil sunulmuş gibi tutuklama ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesine karşı çıkıyor.

Darbe planı var
3- Mahkeme Başkanı Akçay, “Mevcut CD’lere göre de böyle bir plan yapılmadığı ve böyle bir toplantı yapılmadığını söylemek mümkün değildir” diyerek, bir darbe planı yapıldığını ve davaya konu seminerin ilintili bir toplantı olduğu düşüncesi taşıdığını yansıtıyor.

Sanıkların durumları farklı
4- Başkan Akçay, muhalefet şerhinde, sanıkların her birinin durumunun farklı olduğunun dikkate alınması gerektiğini, toptancı bir anlayışla karar verilmesinin yanlış olacağına örneklerle dikkat çekiyor.

Teşebbüs ve vazgeçme
5- Akçay, sanıkların söz konusu seminerden sonra planlanan yönde faaliyetlerinin tespit edilmediğini; sanıkların bazılarının daha üst makamlara geldiklerini daha büyük askeri güç kullanma imkânına sahip olduklarını, ancak darbenin gerçekleşmediğini, bu halde; olaya tam fiil denilemeyeceğini; teşebbüs ve teşebbüsten ihtiyari vazgeçme hükümleri itibarıyla tartışılması ve değerlendirilmesinin doğru olacağı mesajını veriyor.