Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       İrticai ve bölücü faaliyetlerde bulunan memurların meslekten çıkarılmasına ilişkin kanun hükmünde kararname Çankaya ile hükümet arasında iki konuda gerginlik yarattı.
       Birincisi Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit'in görüşmeleri, ikincisi de memurların disiplin suç ve cezalarının kanun hükmünde kararname ile düzenlenip düzenlemeyeceği tartışması. Sezer, bu konuların kanun hükmünde kararname ile düzenlenemeyeceği yönündeki görüşünü gerekçeleriyle açıklayarak kararnameyi iade eti, hükümet de düzenlenebileceği yönünde ısrar ederek yine gerekçeleriyle aynı kararnameyi yeniden Köşk'e gönderme kararı aldı. Bu konudaki tartışma sürüyor.
       Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit'in görüşmeleri konusunda ise hava yumuşamış görünüyor. Cumhurbaşkanı Sezer, yaz çalışmaları için gittiği belirtilen İstanbul'dan dün Ankara'ya döndü. Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'dan ayın sonuna doğru döneceği beklentisi yaygındı. Sezer'in Ankara'ya gelmesi, Başbakan Ecevit'le bu hafta içinde görüşebileceği beklentisini artırdı.
       Görüşmenin, hükümetin söz konusu kanun hükmünde kararnameyi gerekçeleriyle yeniden Köşk'e göndermesinden sonra Cumhurbaşkanı'nın programına göre gerçekleşmesi bekleniyor. Başbakan Ecevit'in bugün Hacı Bektaş'a günü birliğine gidip gelmesi önceden programlanmış durumda. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Sezer'in de 17 Ağustos Perşembe günü büyük depremin yıldönümü nedeniyle Koaceli'ye gitmesi programında görünüyor. Cumhurbaşkanı'nın da Ayın 16'sında Hacı Bektaş'ı ziyareti gündemde ancak bu konuda verilmiş kesin kararı yok.
       Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit'in programları, muhtemel görüşmenin ayın 16'sında Çarşamba günü yapılabileceği beklentisini güçlendiriyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in haftalık olağan görüşmeyi programına alması veya kanun hükmünde kararname için Başbakan Ecevit'i davet etmesi halinde, Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın görüşmeleri normal seyrine girmiş olacak.
       * * *
       MEMURLARLA ilgili Kanun Hükmünde Kararname'nin akıbetine gelince...
       Cumhurbaşkanı Sezer'in görüşleri biliniyor. Ancak hükümet yeni gerekçelerle kararnameyi yeniden Köşk'e gönderdiği için Cumhurbaşkanı'nın yeni bir inceleme başlatması gerekli görünüyor.
       Hükümetin görüşü ve beklentisi Sezer'in ikinci kez önüne gelen kararnameyi imzalaması, eğer tereddütleri sürüyorsa aynı anda da Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, kesin hükmü Yüksek Mahkeme'nin vermesine olanak sağlaması yönünde...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr