Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün annesinin Ermeni kökenli olduğunu ima eden açıklaması tartışmalara neden oldu.
Cumhurbaşkanı Gül, ailesinin şeceresini açıklayarak, bu iddia ve imanın doğru olmadığını belirtti. Ailesinin hem anne hem baba tarafından, 100 yıllık şeceresinde görüldüğü gibi, Müslüman ve Türk olduğunu duyurdu.
Cumhurbaşkanı Gül, neden açıklama yapma gereği duyduğunu da şöyle ifade etti:
“Gerek Cumhurbaşkanlığı’na seçilişim sürecinde çok planlı olarak ve gerekse son birkaç gündür bazılarının açıkça, bazılarının sinsi bir şekilde yaymaya çalıştığı bir yalanı düzeltmek ve hakikat adına tarihe not bırakmak için ailemle ilgili aziz milletimi bilgilendirmek mecburiyeti hissettim.”

Arıtman’ın yanlışı
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın “Ermeni kökenli” olduğu imasıyla Cumhurbaşkanı Gül’ün annesiyle ilgili olarak yaptığı açıklama bir talihsizliktir. İzlediği yol yanlıştır.
Cumhurbaşkanı’nın annesinin Ermeni kökenli olması veya olmaması siyasi malzeme yapılacak bir konu değildir. Arıtman’ın “ırkçı” sayılabilecek bu yaklaşımı, toplumun her kesiminden, bu arada partisi CHP’den de tepki gördü. Bu da Arıtman’ın yaptığının yanlış olduğunun bir diğer göstergesi.
Arıtman, Gül’e yönelttiği imalı sözleriyle, Ermeni vatandaşlarımızı rencide etti. Ermeni olmayı bir suçmuş veya bir eksiklikmiş gibi gören Arıtman’ın yaklaşımı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine aykırıdır. CHP gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini oluşturmuş ve rehber edinmiş bir partinin mensubuna bu söylem yakışmadı.
Türkiye Cumhuriyeti, etnik bir temele dayanmaz. Atatürk’ün millet anlayışı ırkçı değildir. Atatürk, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran halka Türk milleti denir” diyerek, millet ve milliyetçilik anlayışını çok güzel ifade etmiştir.
Etnik kökeni ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandaşı, her görevi yapabilir. Nitekim yapmıştır da...
Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, bakanlar değişik etnik kökenlere sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin gereği de budur.

Yanlışı yanlışla düzeltmek
Cumhurbaşkanı Gül, ailesinin şeceresini açıklamakla yetinmeyip Arıtman’a karşı dava da açtı. Cumhurbaşkanı, tüm milleti temsil eder ve devletin başıdır. Dolayısıyla ailesinde Ermeni kökenliler bulunduğu ve bu nedenle ayrımcılık yaptığı iddiasına karşı dava açmış olması da yine Ermeni vatandaşlarımızı rencide edebilir. Ermeni olmak veya ailesinde kökeni Ermeni olan kişilerin bulunması, aksi ispat edilmesi gereken bir durummuş gibi algılanırsa, özellikle Cumhurbaşkanı’nın temsil sorumluluğu bakımından yanlış anlamalara yol açabilir.
Cumhurbaşkanı Gül, bir siyasi istismarı önlemek amacıyla da olsa, Ermeni vatandaşlarımızı düşünerek, açıklama yapmakla yetinmeli, dava açma yoluna gitmemeliydi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi açısından bakıldığında Arıtman’ın sözlerine karşı Cumhurbaşkanı Gül’ün dava açması bir yanlışa bir başka yanlışla yanıt vermek olacaktır.