Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Akkuyu'da yapılacak nükleer santral ihalesi kadar, son yılların en büyük savunma ihalesi olarak bilinen helikopter üretimi projesi de Ankara'yı düşündürüyor.
       Tıpkı nükleer santral işinde olduğu gibi helikopter işinde de Ankara yoğun bir temas trafiği ve kulis faaliyeti yaşıyor.
       Başbakan Bülent Ecevit'le İstanbul'dan Ankara'ya gelirken bu konuyu konuşma olanağı buluyoruz.
       Ecevit, gülerek, "Çok yoğun kulis var" dedikten sonra bu konuda kendisine verilecek brifingi neden iptal ettiğini söylüyor:
       - Kulis faaliyeti çok fazla. İhaleye talip firmalar ve ülke temsilcileri ile tek tek temas çok uygun değil. O nedenle brifing yerine doğrudan karar alacağımız toplantının yapılmasını daha uygun gördük. Bugün Savunma Sanayii İcra Komitesi toplanacak ve karar verilecek.
       - Siyasi ilişkiler etkili oluyor mu?
       - İhaleye talip olanlar Rusya - İsrail ortaklığı, Alman - Fransız konsorsiyumu ve ABD. Bu ülkelerin hepsiyle ilişkilerimiz çok iyi. En azından iyi olmasını istediğimiz ülkeler. Bu nedenle siyasi bir ölçü kullanmamız doğru değil. Nükleer santral ihalesinde olduğu gibi tümüyle teknik uzmanların vereceği ölçüler esas alınacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın kullanacağı teknik ölçüler.
       Başbakan Ecevit "ayrıca" diyor, "kaynak durumumuza da bir bakmamız lazım. Nükleer santral ihalesinde finansman da ihaleyi alacaklar tarafından sağlanıyor. Ama helikopter ihalesi için bu durum söz konusu değil."
       * * *
       145 helikopterden 50'sinin F - 16 tesislerinde yapılmasına ilişkin projenin tutarı 2 milyar dolar.
       İhaleyi almak için ABD, Almanya - Fransa, Rusya - İsrail yetkilileri en üst düzeyde devrede. Rusya Başbakan Yardımcısı Klebanov'un Ankara'yı ziyaretinin ardından, İsrail Başbakanı Barak'ın Başbakan Ecevit'i, Genelkurmay Başkanı Mofaz'ın da Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nu aramaları, ihale yarışının en üst düzeyde yapıldığını gösteriyor. Ancak gerek Başbakan Ecevit, gerekse Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu, bu tür çabalara mesafeli duruyorlar. İhalenin teknik ölçülerle yapılacağını vurgulayarak, kulis faaliyetlerine kapalı duruyorlar. Ayrıca Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu da ihaleye katılacak firmaların temsilcilerinin görüşme taleplerini geri çeviriyor.
       İhaleye, ABD'den Boeing ve Bell firmaları katılıyor. Rusya ise projenin Türkiye - Rusya - İsrail arasında kurulacak bir konsorsiyumla üretilecek helikopterlerin Ortadoğu ve Orta Asya'ya satılmasını amaçlayacak şekilde geliştirilmesini öneriyor. ABD "Apaçi" ve "King Cobra", Alman -Fransız ortaklığı "Tiger", Rus - İsrail ortaklığı da "Ka 50 - 2" helikopterlerini öneriyor.
       Karar, bugün toplacak Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde verilecek. Başbakan Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun katılacağı toplantıda karar verilememesi halinde ihalenin uzatılmasının da olasılık dahilinde bulunduğu kaydediliyor.
       Ankara, nükleer santraldan sonra yakın büyüklükte ikinci ihaleyi sonuçlandırmakta zorluk çekiyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr