Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikmet BİLA

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, "insan hakları sözü" verdi. Milliyet'in manşetten duyurduğu bu haber, aslında Türkiye'nin en önemli sorunlarından birine parmak basıyor. Türkiye'ye zarar vermek için "insan hakları"nı öne süren samimiyetsiz kişi ve kuruluşların çabaları bir yana, Ankara'nın bu konuda harekete geçme zamanı geldi de geçiyor bile.
Başbakan, Strasbourg'da 40 ülke liderinin huzurunda bu sözü vermiştir. Bir zamandır, Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Cem, Türkiye'nin insan hakları karnesinin düzeltilmesi gereği üzerinde duruyorlar. Diliyoruz, gerisi gelsin.

Geçtiğimiz hafta Milliyet'in bir özel haberi vardı. "Halikarnas köftecisi" başlığıyla sunulan bu haberde, Bodrum'u dünyaya tanıtan ve Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan ünlü yazar Cevat Şakir'in evinin köfteciye dönüştüğü duyuruluyordu. Hazin değil mi? Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin geldiği Bodrum'da Halikarnas Balıkçısı'nın evi, adına ve Bodrum'a layık bir müze olarak korunamaz mıydı?

Geçen cumartesi günü ekonomi sayfamızda iki ilginç yazı yanyana gelmişti. Şeref Oğuz, bilgisayar teknolojisindeki son gelişmeleri hatırlatıyor, bilgisayarın eğitimde yarattığı devrimi "Sanal Hayat Bilgisi" başlığıyla özetliyordu. Hemen yanında ise, Perihan Çakıroğlu'nun haberi vardı. "Muş pembe'yi tanımıyor" başlığıyla, bu Doğu ilimizin perişan durumu gözler önüne seriliyordu. Yüzde 40'lara varan işsizliği, yarısı kapalı okullarıyla, sefalet görüntüleriyle Türkiye'nin en fakir ili Muş... Bu görüntüler Türkiye'ye yakışmıyor.

Geçtiğimiz hafta Milliyet'in manşetlerinden biri şöyle diyordu: "Enflasyona karşı İsrail modeli." Fikret Bila'nın haberine göre hükümet, işçi ve işveren arasında uzlaşmayla ücret - fiyat artışlarını denetleyecek. İşçi ve işveren kesimi aynı masa etrafında oturup anlaşırlarsa, İsrail'de olduğu gibi bir mucize gerçekleşecek ve enflasyon kabus olmaktan çıkacak. Bu model, daha önce çeşitli şekillerde denenmiş, ancak sonuçsuz kalmıştı. Umlarız bu kez başarılı olur.

En çok ilgi çeken yazı dizilerimizden biri de "Uyuşturucu: Sahte Cennet" dizisi oldu. Arife Avcu, Özlem Öztürk ve Önder Şuşoğlu'nun hazırladığı bu yazı dizisi, milyonlarca anne - babayı da ilgilendiriyordu. Uyuşturucu tuzağına düşen insanların dramı, çarpıcı örnekleriyle dile getirildi. Bu batağa sürüklenen gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Anne - babaların bu yazı dizisini bir kez daha okumalarını öneriyoruz.

İyi haftalar dileğiyle.



Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr