Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlık edeceği ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısı bugün yapılacak.
       Sezer, MGK'nın çalışma yöntemi konusunda genel olarak bigilendirildi.
       Bugünkü toplantının ana gündem maddesini, İran'la ilişkilerin oluşturması bekleniyor. Cumhurbaşkanı'nın İran'a gidip gitmemesi konusunda da MGK'da ortaya çıkacak eğilimin etkili olacağı kaydediliyor. Başbakan Ecevit, ziyaret konusundaki kesinliğin, MGK toplantısı sonrasında ortaya çıkacağını vurguladı.
       Bugün yapılacak MGK toplantısında güvenlik ve istihbarat birimlerinin İran konusunda gündeme getirecekleri dosya çerçevesinde İran'a vize uygulanması talebinin ele alınması büyük olasılık.
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e daha önce verilen brifinglerde, Hizbullah başta olmak üzere İran bağlantılı faaliyetler, bu tür örgütlerin İran'da eğitim ve destek aldığı yerler, kanıtlarıyla sunuldu. Bu bilgi ve kanıtların MGK toplantısında yinelenmesi söz konusu.
       MGK'ya katılacak güvenlik ve istihbarat birimlerinin İran'a vize uygulanması taleplerinin gerekçelerini de bu bilgi ve belgeler oluşturuyor.
       Örneğin İran devriminin yapıldığı 1979 yılından bu yana Türkiye'ye giren İranlı sayısı 1 milyon düzeyinde. Bunlardan önemli kısmının Türkiye'de kaldığı, bir kısmının geri döndüğü, yeniden Türkiye'ye giriş yaptıkları istihbarat birimlerince, döküm halinde MGK'ya sunulabilecek durumda. Bu arada İran'ın Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bilgi ve kanıtlar da dosyada mevcut. İran'ın Halkın Mücahitleri Örgütü'ne mensup bazı kişileri Türkiye'den kaçırma faaliyetleri veya aynı örgüt mensuplarının Türkiye'de öldürülmesi eylemleri dikkate sunulacak konular arasında.
       Bu tablo karşısında Türkiye'nin İran'a vize uygulamasının kaçınılmaz olduğu güvenlik ve istihbarat birimlerinin görüşü. Bu görüş, MGK zemininde de dile getirilecek.
       * * *
       CUMHURBAŞKANI Sezer'in İran'a ECO zirvesi için gidip gitmemesi konusunda Dışişleri Bakanlığı'nın görüşünün İsmail Cem tarafından MGK'ya sunulması bekleniyor.
       Dışişleri'nin görüşü, Sezer'in İran'a gitmesi gerektiği yönünde. Türk - İran ilişkilerinde çok olumlu bir tablo bulunmamakla birlikte, Sezer'in İran'a gitmeyişinin iki ülke ilişkilerini daha da gereceği ve bu tutumun bundan sonraki ilişkilerde Tahran tarafından referans noktası olarak alınacağı yönünde. ECO açısından da Sezer'in toplantıya katılmasında fayda gören Dışişleri, bu görüşünü MGK'da dile getirmekle birlikte, kararın ve takdirin Cumhurbaşkanı'na ait olduğunu da ifade edecek.




Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr