Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Çankaya Köşkü'nde yapılan Kıbrıs zirvesinden sonra, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, aracılı görüşmelerden çekildiğini açıklaması ve Ankara'nın bu karara destek vermesi ne anlama geliyor?
       Başbakan Bülent Ecevit, dün bu sorumuzu yanıtlarken kesin konuştu:
       - Avrupa Birliği'ne gireceğiz diye KKTC'yi feda edemeyiz. Eğer Avrupa, Kıbrıs konusunu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinden ayırmazsa, bizim bugünkü tutumumuz değişmez. Kıbrıs ve Ege konularının Avrupa Birliği ile ilgisi yok.
       Avrupa, Kıbrıs ve Ege konusunu, Katılım Ortaklığı Belgesi'ne bir çeşit koşul gibi yerleştirme çabasında...
       Ankara, bu çabaya karşı kesin tavır almış durumda.
       Avrupa ne yapmaya çalışıyor?
       Başbakan Ecevit'in bu soruya verdiği yanıt yeni boyutlar taşıyor:
       - KKTC'yi yok sayıp, Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne alınması, Türkiye'yi güneyden kuşatmak anlamına gelir. Batıdan sonra güneyden de Türkiye'yi kuşatmak istiyorlar. Biz buna razı olamayız. Türkiye, KKTC için ne denli önemli bir güvenceyse, Türkiye'nin güvenliği için de KKTC o denli önemli bir güvencedir. Bizim açımızdan Kıbrıs'ta 25 yılı aşkın süredir sorun yok, savaş yok, kan dökülmesi yok. Durduk yere Kıbrıs sorunu yaratmaya çalışıyorlar. İleriyi düşünecek olursak, KKTC'nin Türkiye'nin güvenliği için çok daha önemli stratejik bir önem taşıyacağı görülür. Yarın Bakü - Ceyhan hattı tamamlanıp Türkiye'nin güneyinde bu boru hattı denize ulaşınca, güvenliği ne olacak? Bakü - Ceyhan Hattı'nın güvenliği için KKTC'nin ne kadar stratejik önem taşıyacağı haritaya bakıldığında anlaşılır. Bu açıdan bile Türkiye, güneyinden kuşatılmaya izin veremez. KKTC'nin yok olmasına, yok sayılmasına izin veremez.
       Başbakan Ecevit, Avrupa'nın bu tür gayretlerine birinin çıkıp "dur" demesi gerektiğine işaret ederek şöyle devam ediyor:
       - Sayın Denktaş çıktı ve "dur" dedi. Biz de Denktaş'ın bu tutumunu destekliyoruz.
       Ankara, Atina ve destekçilerinin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için Kıbrıs ve Ege'de ödünler vermesini ve Yunan tezlerini kabul etmesini önkoşul olarak gündeme getirmiş durumdalar.
       Ankara ise buna hiç niyetli değil...
       Avrupa Birliği mi, KKTC mi, diye bir dayatma karşısında vereceği yanıt belli oldu:
       KKTC...


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr