Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ankara’da “Komutanlar istifa ediyor” söylentileri sürerken Başbakan Vekili Çiçek, Genelkurmay Başkanı ile görüştüğünü açıkladı. Görüşmede Çiçek “parola”dan duyulan rahatsızlığı iletti, Başbuğ ise gözaltıların şeklinden şikâyetçi oldu. Ardından TSK’nın komutanları olağanüstü toplandı. Ve yapılan tarihi açıklamada gözaltıların “ciddi bir durum” olduğu vurgulandı

Emekli kuvvet komutanları, emekli ve muvazzaf general ve amirallerin gözaltına alınmasıyla başlayan gelişmeler, Ankara’da gergin saatlere ve yoğun bir trafiğe neden oldu.
Olağanüstülüğün ilk işareti Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Mısır gezisini iptal ederek Ankara’da kalmaya karar vermesiydi. Bu kararın hemen ardından önceki gün Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarıyla bir toplantı yapan Org. Başbuğ’un, önemli bir ziyaretçisi daha vardı.

Karargâh’ta görüşme

Krizde Çiçek köprüsü

Bu ziyaretçi, İspanya’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a vekâlet eden Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ti.
Başbakan yardımcılarından birinin önceki akşam Genelkurmay’a davet edildiği haberinin dün sabah kulislere yansımasından sonra, TBMM’de nöbetçi bakan olarak bulunan Çiçek’i gün boyu bir basın ordusu izledi. Akşam saatlerine kadar sessizliğini koruyan Çiçek, saat 17.00 sularında TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca’nın makam odasında Anadolu Ajansı muhabirine bir açıklama yaparak, önceki akşam Genelkurmay Karargâhı’nda görüşme yaptığını doğruladı. Çiçek, daha sonra eski TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın makam odasının bulunduğu, bakanların da zaman zaman çalışma yaptığı bölüme geçti. Diğer gazete temsilcileri ve muhabir meslektaşlarımızla bu odada sohbet ettiğimiz Çiçek, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklama dışında bir şey söylemeyeceğini vurguladı. Çiçek, soruları şakalarla geçiştirdi.
Çiçek, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’la görüşmesinin normal olduğunu, ayrıca bunun bir ilk olmadığını da belirtti.

Çiçek köprüsü
Başbakan Yardımcısı Çiçek, tüm anayasal kurumlarla diyaloğu bulunan, devlet adamlığı ön planda bir siyasetçi. Çiçek, ihtiyaç duyulduğunda hükümetle Türk Silahlı Kuvvetleri arasında temas kuran isim.
Nitekim, Balyoz gözaltılarıyla ortaya çıkan sorunda da Çiçek, yurtdışında olan Başbakan’la Genelkurmay arasında köprü işlevi gördü.
Çiçek, Genelkurmay Başkanı’na gitmeden önce Başbakan Erdoğan’la İspanya’dan telefonla görüştü. Ardından Genelkurmay Karargâhı’nda Org. Başbuğ’la bir araya gelen Çiçek, görüşme sonrasında yine Başbakan’a bilgi sundu.
Emekli komutanların gözaltına alınmasıyla yükselen tansiyonu ve muhtemel bir krizin yönetimi için Başbuğ ve Çiçek, birlikte devreye girdiler.

Komutanların istifası söylentisi
Ankara’yı heyecanlandıran bir haber de Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının topluca istifa edecekleri söylentisiydi.
Bu söylenti, Genelkurmay Karargâhı’na kuvvet komutanlarının ve çok sayıda dört yıldızlı generalin ve amiralin öğle saatlerinde arka arkaya yaptıkları girişten sonra güçlendi. Org. Başbuğ bir gün önce kuvvet komutanlarıyla yaptığı değerlendirmede TSK’daki tüm orgeneraller ve oramirallerin karargâhtan toplantıya çağırılmasına karar vermişti. Org. Başbuğ ve kuvvet komutanlarının bir araya geldiği saatlerde, Başbakan Vekili Cemil Çiçek de Meclis’te partisinin grup başkan vekilleriyle bir araya gelmişti. Ayrıca, Çiçek’in, diğer Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la da yine Meclis’te bir değerlendirme toplantısı yaptığı gelen haberler arasındaydı.
Öğleden sonra karargâhta Org. Başbuğ ve kuvvet komutanları, TBMM’de ise Çiçek, Arınç ve grup başkan vekillerinin toplantısı sürüyordu.

Köşk’ten randevu
Toplantılardan sonra Başbakan Vekili Cemil Çiçek’in Köşk’e çıkacağı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le saat 18.00’de görüşeceği haberinin gelmesi, komutanların istifa edeceği söylentisini yeniden alevlendirdi. Ancak, hem Çiçek’in yaptığı açıklama hem de Köşk randevusunun iptal edildiğinin açıklanması, komutanların istifa edeceği söylentisini de gündemden düşürdü.
Çiçek dün öğleden önce Cumhurbaşkanı Gül’den randevu talep etti. Ancak öğleden sonra spekülasyonların artması üzerine Köşk’ü arayarak, randevunun iptal edilmesi isteğinde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, Çiçek’in hangi konuyu konuşmak üzere Köşk’e çıkmak istediğini bilmiyordu.

Her şey konuşuldu
Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’la Başbakan Yardımcısı Çiçek neler konuştular? Gelen ilk haberler Cemil Çiçek’i karargâha, Org. Başbuğ’un davet ettiği yönündeydi. Ancak akşam saatlerinde görüşme talebinin Çiçek’ten geldiği haberleri kesinlik kazandı.
Çiçek, görüşmede, bir gazetede yer alan Başbakan Erdoğan’ın hakaretamiz biçimde Deniz Kuvvetleri’nin bir birliğinde parola olarak kullanılması iddiasını konuştuklarını belirtti. Çiçek, o arada diğer konuları da görüştüklerini ifade etti.
Kulislere yayılan bilgilere göre, Çiçek, Başbuğ’a, parola olayı nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın ve hükümetin tepkisini ve üzüntüsünü iletti. Başbuğ ise bu iddialarla ilgili olarak hemen soruşturma açtıklarını söyledi.

Başbuğ’un sitemi
Buna karşın Org. Başbuğ, eski kuvvet komutanları ile emekli ve muvazzaf amiral ve generallerin gözaltına alınış tarzlardan duyduğu rahatsızlığı iletti. Eski kuvvet komutanları ile general ve amirallerin savcılığa davet edilmek yerine, polis marifetiyle evlerinden gözaltına alınmaları ve götürülüş biçimlerinin yarattığı tepkiyi dile getirdi. Ayrıca eski kuvvet komutanlarının, savcılık öncesi işlem yapılmadan gözaltında tutulmalarını da konu etti. Başbuğ ve Çiçek, karşılıklı olarak duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Çiçek’in açıklaması
Başbakan Vekili Cemil Çiçek, basının yoğun baskısıyla karşılaşınca Anadolu Ajansı’na şu açıklamayı yaptı:
“Bilgi kirliliğinin büyük yoğunlukla yaşandığı bu ortamda, olup bitenlerle ilgili söyleyeceğim şey şudur: Bir; bu bilgilerin çok önemli bir kısmı, doğru olmadığı gibi art niyetlidir. Mevcut konjonktürden istifade eden özel bir amaca yöneliktir. Bunu bilhassa kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum. Sayın Başbakan’ın yurtdışında olması hasebiyle vekâlet görevi bendedir ve dün bir gazetede gündeme gelen işaret ve parola konusu olmak üzere bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı ile görüşme yapılmıştır. Bunun dışındaki tüm bilgiler yakıştırmadır ve doğru değildir.”

Genelkurmay: Durum ciddi
Çiçek’in Madrid’den dönecek olan Başbakan Erdoğan’ı Esenboğa Havaalanı’nda karşılamaya hazırlandığı akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı’ndan kısa, ancak önemli bir açıklama geldi. Genelkurmay, TSK’da görevli tüm orgeneral ve oramirallerle toplantı yapıldığını şöyle açıkladı:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli bütün orgeneral ve oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Ucu açık açıklama
Genelkurmay’ın internet sitesine koyduğu açıklamanın ucu açık duruyor. Toplantıda yapılan değerlendirmenin sonucuyla ilgili bir bilgi yoktu. Kuşku yok ki, eski kuvvet komutanları, emekli ve muvazzaf general ve amirallerin de bulunduğu çok sayıda gözaltının TSK’da yarattığı tepki ele alınmıştı. Ancak, Genelkurmay’ın bu olay karşısında nasıl bir tutum alacağı yansıtılmamış, “ciddi durum” vurgulamasıyla yetinilmişti. TSK’nın “ciddi durum”a karşı takınacağı tutumun, gözaltılarla ilgili gelişmelere bağlı olduğu ve bu gelişmelerin bekleneceği söylenebilir. Tabii, TSK’daki tüm orgeneral ve oramirallerin katılımıyla Genelkurmay’da bir toplantı yapılmasının olağan olmadığını da belirtmek gerekli.