Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve elde edilecek arazinin işletilmesine ilişkin yasa tasarısının bugün yeniden görüşülmesi gündemde.
Tasarı, muhalefetin sert eleştirisi ve AKP grubundaki isteksizlik nedeniyle yeni bir formül bulunması amacıyla bugüne bırakılmıştı.
AKP’nin, muhalefeti yumuşatmak için üç seçeneği barındıran yeni bir düzenleme önermesi bekleniyor.
Buna göre yasa tasarısında, mayınların temizlenmesi ve arazinin temizleyen şirkete verilmesinin yanı sıra üçüncü bir seçenek olarak da Genelkurmay’ın önerisine yer verilecek. Yine muhalefetin güvenini kazanmak amacıyla ihalenin Maliye Bakanlığı tarafından değil, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılmasına ilişkin bir hükmün de tasarıya konulması olası.
Bu haliyle CHP’nin ve MHP’nin, AKP ile uzlaşması mümkün gözükmüyor. CHP de MHP de arazinin, temizleyen şirkete ihale edilmesine karşı. Bu görüşleri değişmiş değil.
AKP, tasarıyı bu şekilde yeniden Genel Kurul’a getirirse, muhalefet partileri yine sert muhalefet yapacaklar. AKP tasarıyı, ancak AKP milletvekillerinin oylarıyla geçirmeye yönelebilir. AKP içinde de tasarıya bu haliyle soğuk bakan ve oylamalara katılmayan önemli sayıda milletvekili var.

MSB’nin itirazı

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı’nın, arazinin mayını temizleyen şirkete 44 yıllığına verilmesi formülüne karşı çıktığı ve bu görüşünü Başbakanlık’a resmi olarak bildirdiği de anlaşıldı.
Arkadaşımız Önder Yılmaz’ın haberine göre, MSB, 11 Şubat 2008’de Başbakanlık’a gönderdiği yazıda, bu yönteme olumlu bakmadığını şöyle yansıttı:
“Mayın temizleme ihalesinde, Hazine’ye ait ve Maliye Bakanlığı’nca idare edilen taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullanılması karşılığı yükleniciye bırakılmasının, bölge halkının ekonomik gelişimine olumlu katkı sağlamayacağı, halen yerel mahkemeler düzeyinde devam etmekte olan çok sayıda davanın seyrini olumsuz etkileyeceği kıymetlendirilmektedir.”
MSB, ayrıca 44 yıllık kiralama süresinin çok uzun olduğu yönünde de görüş bildirmiş durumda.
MSB’nin bu görüşünün Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşünü de yansıttığını söylemeye gerek bile yok.
Bu koşullarda, AKP’nin, araziyi mayını temizleyecek şirkete kiralaması yönteminde ısrar etmesi, birçok yönden sorun yaratacak gibi görünüyor.

Bu ısrar niye?

AKP milletvekillerinin bir bölümünün içine sinmeyen, MSB’nin karşı çıktığı bir yöntemde hükümetin ısrar etmesi soru işaretlerini artırıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yabancı sermayeye iş yaptırma konusunu anlatırken, Türkiye’yi azınlıklara karşı “fazişan eğilimler” göstermiş bir ülke olarak tanımlaması, günlerdir tartışılıyor. Erdoğan’ın, mayın işini konuşurken, “geçmişte azınlıkları kovduk, faşizan eğilimler gösterdik” biçiminde Türkiye’yi çok ağır dille suçlaması gerçekten düşündürücüdür.
Yasa tasarısına özellikle AKP’den gelen direncin, ihalenin bir İsrail firmasına verilmesi olasılığından kaynaklandığı biliniyor. Bu yöndeki söylentiler, yasa tasarısına olan direnci artırmıştı. Erdoğan’ın, bu konuyla “azınlıklara faşizan eğilimler” gösterildiğini ve “kovuldukları”nı söylemesi, bu olasılığa bağlanmıştı.
Her ne kadar, yasa tasarısında ihaleye kimin veya kimlerin katılacağına ilişkin bir hüküm olmasa da böyle bir algının oluştuğu da bir gerçek.
Kaldı ki, muhalefetten gelen itirazlar, şirketin İsrailli olmasına değil, elde edilecek arazinin 44 yıllığına kiralanmasına.
AKP içindeki direncin nedeni İsrail olsa bile MHP’deki itiraz, arazinin yabancılara kiralanmasına, CHP’nin itirazı ise yerli veya yabancı olsun bir şirkete verilmesine. CHP, arazinin köylüye dağıtılmasından yana.