Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Bakanlar Kurulu, 21 Eylül günü yapacağı toplantıyı enerji tasarrufu ve insan haklarına ayırmış durumda.
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, enerji tasarrufu konusunda yapılacak Bakanlar Kurulu'na sunmak üzere seçenekli önlemler hazırlıyor. Bakanlar Kurulu bu seçeneklerden hangisini kabul ederse, zaman yitirilmeden uygulamaya konulacak.
       Ersümer, dünkü görüşmemizde elektrik tasarrufu için memurların mesai saatlerini yeniden düzenlemeyi zorunlu gördüklerini belirterek, bu konuda hükümete sunacakları seçeneği şöyle özetledi:
       "Enerji tasarrufu amacıyla Türkiye zaten yaz ve kış mesaisi uyguluyor. Bizim sunacağımız seçeneklerden biri, saat 8.30 - 17.30 olan çalışma saatlerini 8.00 - 17.00 saatlerine çekmek. İkinci seçeneğimiz ise öğlen tatilini kaldırarak çalışma saatlerini 8.00 - 16.00 olarak belirlemek. Bakanlar Kurulu hangisini uygun görürse önümüzdeki hafta ona karar verilmiş olacak."

Vitrinde tasarruf

       BAKAN Ersümer, yapılan çalışmalarda en fazla sarfiyatın vitrin aydınlatmalarında saptandığını belirterek şu bilgiyi verdi:
       "Elbette biz Türkiye'nin vitrinlerini karartmak istemeyiz. Ama belki 3 - 4 aylık bir süre için, programlı kesintiye gitmektense vitrin aydınlatmalarında da kısıntıya gidebiliriz."

Yüzer santrallar geliyor

       ERSÜMER, bütün amaçlarının programlı kesintiye gitmeden enerji darboğazını aşmak olduğunu vurgularken, ek önlemler olarak Türkiye'ye "yüzer santral" getireceklerini belirtti ve şu bilgiyi verdi:
       "İki yüzer santral getiriyoruz. Birisi Trabzon - Arsin diğeri Mersin -Akkuyu'ya yanaşacak. Bunlar dubalar üzerinde yüzen santrallar ve kıyıdan sisteme bağlanarak elektrik verecekler. Bu iki ilçemizde altyapımız müsait. Bir üçüncü yüzer santralı da İzmir - Aliağa'ya düşünüyoruz."

Mobil santrallar

       ERSÜMER, bir diğer ek önlem olarak "mobil santral" uygulamasının yaygınlaştırılacağını da belirterek şöyle dedi:
       "Şu anda dört mobil santralımız faal. Bunlar 85'er megawatt'lık santrallar. Silopi, Mardin ve Siirt'te kurulu haldeler. Sınır ticaretinden gelen fuel - oili bu santrallarda kullanıyoruz. Dört tane daha mobil santral getireceğiz. Bunları da Ankara, Isparta, Mardin ve Siirt'e kuracağız."

Ek alım

       ERSÜMER, uzmanların Bulgaristan ve Gürcistan'dan alınan elektriğin artırılması için çalışmalar yaptıklarını, bir teknik heyetin Rusya'da araştırma yaptığını belirterek, yapılacak ek alımlarla enerji açığının kapatılmasına çalışacaklarını kaydetti.
       Enerji Bakanı Ersümer, sıkıntının büyük ölçüde barajlardaki su düzeyinin düşmesinden kaynaklandığını vurguladı ve şu değerlendirmeyi yaptı:
       "Kış ve bahar aylarında yağış artışı gerçekleşirse sorunumuz kalmaz. Geçen yıl yağışlarda yüzde 150 artış olmuş. Bu yıl biz en kötü olasılık olarak yüzde 80 artışa göre hesaplarımızı yapıyoruz. Eğer geçen yılki gibi yüzde 150'ye varan yağış artışı olursa zaten hiç enerji açığı yaşamayız. Bana göre yılların en zorlu 4 - 5 ayını geçiriyoruz. Bu dönemi ek önlemlerle programlı kesintiye gitmeden aşarsak, baharda sıkıntımız kalmaz."
       Bakanlar Kurulu, 21 Eylül toplantısında ek önlemleri karara dönüştürecek ve Türkiye, kışı karanlıkta geçirmemek için enerji tasarrufunu azamiye çıkaracak.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr