Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, rahmetli Alparslan Türkeş’in mezar yerinin değiştirileceği duyumunu aldıklarını ve bundan büyük üzüntü duyduklarını dün yansıtmıştım. Bahçeli, 27 Mayıs’la hesaplaşma babında Türkeş’in de ihtilal lideri olarak görüldüğü, bu nedenle Ankara Beşevler’deki mezarının Devlet Mezarlığı’na veya başka bir yere nakledilmesinin düşünüldüğü yolundaki haberlere sert tepki göstermişti. Bahçeli, böyle bir girişimin büyük hata olacağını, rahmetli Türkeş’in 27 Mayıs’ın lideri olarak görülmekten çok köklü bir siyasi hareket olan MHP’nin lideri olarak görülmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Menderes: “Konuşulmadı”
Aydın Menderes, dün arayarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini ziyareti sırasında böyle bir konunun konuşulmadığını belirtti.
Menderes, şu açıklamayı yaptı:
“Sayın Başbakan Erdoğan’ın beni ziyareti sırasında böyle bir konu hiç gündeme gelmedi. Ne rahmetli Türkeş’ten ne de 27 Mayıs’tan bahis bile açılmadı. Böyle bir düşünce de aklımdan geçmez. Rahmetli Türkeş yerinde sonsuza kadar rahmetle yatsın. Benim böyle bir düşüncem asla olmaz. Eğer MHP’li arkadaşlar bana sorsalardı böyle bir konunun geçmediğini ve düşünülmediğini ifade ederdim.”

Çiçek: “Konu edilmedi”
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de Aydın Menderes’i ziyaretleri sırasında böyle bir konunun konuşulmadığını ifade etti.
Çiçek, Başbakan’ın ziyaretinde kendisinin de bulunduğunu belirterek, şu bilgiyi verdi:
“Sayın Başbakan’ın Sayın Aydın Menderes’i ziyaretinde ben de vardım. Sayın Başbakan’ın eşi, benim eşim ve Sayın Egemen Bağış da vardı. Böyle bir konu hiç konuşulmadı. 27 Mayıs’tan veya rahmetli Türkeş’ten bahsedilmedi. Bu tür duyumlar doğru değil. Eğer MHP’li yöneticiler bize sormuş olsalardı, bu tür bir düşüncenin olmadığını ve hiç konu edilmediğini kendilerine söylerdik.”

“MHP camiası çok üzülür”
Menderes ve Çiçek’in verdiği bu bilgiler, MHP lideri Devlet Bahçeli ve ülkücü camiayı rahatlatacaktır.
Bahçeli, böyle bir girişimin düşünce aşamasında bile Türkiye’yi rahatsız edeceğini ve ülkücü camiayı çok üzeceğini belirtmiş, “Bu yapılabilecek en büyük yanlışlardan biri olur, bu yöndeki duyumlar, bizi çok üzüyor” vurgulaması yapmıştı.

1997’de defnedilmişti
4 Nisan 1997’de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Türkeş, Bakanlar Kurulu kararıyla Beşevler’de yapılan anıt mezara defnedilmişti.