Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Bir intihar saldırısı da Bingöl'de yapıldı. Hedef Vali Süleyman Kamçı'ydı. Vücuduna bağladığı bombanın pimini çeken terörist öldü. Vali, şans eseri yara almadan kurtuldu. Yoldan geçen 16 yaşındaki bir kız hayatını kaybetti. 3'ü polis 12 kişi de yaralandı.
Abdullah Öcalan yakalandıktan sonra bu tür eylemler bekleniyordu. Çankırı Valisi'ne bombalı saldırı, Mavi Çarşı'nın yakılması, Taksim Meydanı'nda bombalı intihar eylemi. Ve diğerleri... Masum insanlar öldü, yaralandı.
İntiharda çaresizlik vardır. Tükenmişlik vardır. Bunlar da bitecek. Bunlar son çırpınışlar...
Madalyonun öbür yüzünde bir şey dikkatinizi çekmiyor mu?
Canlı bomba olarak kullanılan teröristlerin hemen hepsi kadın. Hakkari'de, Batman'da, Tunceli'de, Taksim'de, Bingöl'de ve başka yerlerdeki 11 intihar saldırısında ölen canlı bombaların 8'i kadın.
Neden?
Geri kalmış topluluklarda kadın neden ikinci sınıfsa, ondan.
İnanılır gibi değil. Terör örgütünde bile harcanan, kadın. "Sen intihar et, çünkü sen kadınsın." Erkek teröristlerin canı çok mu kıymetli, ne?
Kadının suçu ne?
En uçus nınıdak?
* * *
PAZARTESİ öğleden sonra... Neredeyse on gündür kara kara bulutların arkasına saklanan güneş biraz olsun yüzünü gösterdi. Bombalarla, füzelerle, göçlerle kararan ruhum, penceremden süzülen hüzmelerle aydınlandı.
Aynı anda duyduğum yumuşak bir sesle televizyona döndüm. Ekranda CNN spikeri Sonia Russel. Gül kurusu giysileriyle şık mı şık. Yüzünde tatlı bir tebessüm, haberleri okuyordu.
"Nihayet" dedi. "Nihayet güneş biraz yüzünü gösterdi ve NATO uçakları hedeflerini daha iyi görüp bomba yağdırdılar. Kara bulutlar yüzünden kaç gündür bombardıman yapılamıyordu."
Dünyanın işine bak.
Güneş, bulut, bomba... Haber, insan, füze...
Sizin için anlamı ne?
* * *
ON yıl önce Pan - Am uçağını bomba koyarak düşürmekle suçlanan iki Libyalı sonunda teslim edildi. Daha doğrusu Batılılar bastırdılar ve 270 yolcunun ölümünden sorumlu tuttukları iki adamı Libya'dan söküp aldılar. Hollanda'da yargılayacaklar.
Peki, bu adamlar çıkar da "Biz bu işi siyasi amaçla yaptık. Amerikan emperyalizmine karşı mazlum halkların savaşını veriyoruz" derlerse ne olacak?
Terörist mi sayılacaklar, özgürlük savaşçısı mı?
Türkiye'nin, 270 kişinin değil, 33 bin kişinin ölümünden sorumlu tuttuğu Apo'yu köşe bucak kaçırıp saklayanların iki Libyalı için ne düşündüklerini çok merak ediyorum.
Bu davayı izleyelim.



Yazara E-Posta: h.bila@milliyet.com.tr