Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Başbakan Bülent Ecevit, kendisine haksızlık edildiğini düşünüyor.
Ecevit, dünkü görüşmemizde Fethullah Gülen olayı nedeniyle yöneltilen eleştirilere ilişkin sorumuzu yanıtlarken, şöyle diyor:
"Konu artık yargıda. Ama şunu söyleyebilirim: Kimsenin laiklik konusunda benden kuşku duymaya hakkı yok. Daha 15 gün evvel, Meclis'te gösterdiğim tavır ortada."
Ecevit, Gülen'in okulları ile ilgili olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hiçbir ayırım gözetmeksizin denetimini sürdürdüklerini ve kime ait olursa olsun, yasalara uymayanlar hakkında gereken yaptırımın uygulandığını vurguluyor.
"Türki cumhuriyetlerdeki okullarda da en küçük bir faso olsa zaten hemen kapatırlar" diye de ekliyor.
* * *
MİLLİ Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'yla da, "Fethullah Gülen okulları, yurtları ve kursları"nı dün konuştuk.
Bu okullar, yurtlar, kurslar denetlenmiyor mu?
Bakan Bostancıoğlu bu sorumuza "denetlenmez olur mu?" diye karşılık veriyor ve şu bilgiyi aktırıyor:
- Resmi kayıtlara göre, Fethullah Gülen adına okul, yurt veya kurs görünmüyor. Daha çok vakıflara ait görünüyor. Ancak kime ait olursa olsun, Milli Eğitim Bakanlığı okul, yurt, kurs denetimlerini çok sıkı bir şekilde yapıyor.
Bostancıoğlu, bu denetimler sonucunda Fethullah Gülen'e ait görünmese de isimlerinden, bağlı oldukları vakıf ve derneklerden bu akıma ait olduğu anlaşılan birçok okul, yurt ve kursun kapatıldığını vurguluyor.
Milli Eğitim Bakanı'na sunulan denetim raporlarına göre, Mayıs 1999'da en son kapatılan üç öğrenci yurdu şöyle:
"Bornova Özel Muradiye Yüksek Erkek Öğrenci Yurdu, Ödemiş İlahi Tedrisata Öğrenci Yetiştirme Derneği Erkek Yurdu, İçel Prestij Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu."
Aynı rapora göre, 1.7.1997 - 1.6.1999 tarihleri arasında yapılan denetimlerde kapatılan ve çoğunluğu kamuoyunda "Fethullahçı" olarak bilinen ilköğretim kurumlarının dökümü şöyle:
Özel okul: 34
Özel dershane: 54
Özel sürücü kursu: 17
Özel çeşitli kurs: 74
41'i valilik, 6'sı bakanlık denetimi sonucu kapatılan yurt: 47
Bu raporda öğretmenlerle ilgili 1 Mayıs - 1 Haziran 1999 tarihleri arasında yapılan denetimlerin sonucu ise şöyle ifade ediliyor:
"Kız ve erkek öğrencilerin ayrı ders görmelerini sağlayan, izinsiz ve özellikle din eğitimi vermek üzere faaliyette bulunan, İstiklal Marşı törenlerine katılmayan ve Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne uymayan 4 yönetici ile 20 öğretmenin görevine son, 6 yönetici 31 öğretmene aylıktan kesme, 8 yönetici ile 45 öğretmene uyarma - kınama cezası verilmiştir."
* * *
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın denetim sonuçlarına ilişkin rapordaki bilgiler böyle.
Bakan Bostancıoğlu denetimlerde hiçbir ayırım yapılmadığını özellikle vurguluyor, "ancak" diyor:
"Kamuoyunda tartışılan bu okulların müfredata uymalarında sorun yok. Uymayan zaten kapatılıyor. Ancak konu edilen çalışmalar okullarda değil, evlerde yapılıyor. Tabii evlerin denetimi bizim konumuz dışında. O İçişleri'nin yetkisi dahilinde."
Bakan'ın açıklamasından da anlaşıldığı gibi gözlerin asıl "ev"lere çevrilmesi gerekiyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr