Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Org. Aytaç Yalman, yeni Jandarma Genel Komutanı. 2. Ordu Komutanlığı'ndan gelerek Genel Komutanlık görevini devraldı. Güneydoğu'da çok uzun süreler değişik görevlerde bulunduğu için sadece terörle mücadele değil, bölgenin ekonomik ve sosyal sorunlarıyla da yıllarca mücadele eden deneyimli komutanlardan biri.
       Org. Yalman'ın başlattığı ekonomik ve sosyal amaçlı kampanyalar, Güneydoğu'da meyvelerini vermeye başlamış durumda. Okuma - yazma seferberliği, Mehmetçik dershaneleri, aile planlaması, köylü kadınların ve gençlerin büyük illere getirilip gezdirilmesi, sağlık taramaları, meslek edindirme kursları, iş olanaklarının genişletilmesi, örnek yerleşim birimleri kurulması bu kampanyalardan bazıları.
       Org. Yalman'la 30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu'nda Güneydoğu'yu konuşma olanağı bulduk. Org. Yalman, terörün tümüyle sonlandığını söylemenin zor olduğunu vurgulayarak, ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde daha fazla sivil katkı ve inisiyatif beklediklerini anımsattı. Gönüllü kuruluşların ilgilerini ve desteklerini artırdıklarına dikkat çekerek, "Artık bu tür faaliyetlerin tümüyle sivil otorite ve gönüllü kuruluşlar tarafından üstlenilmesi ve askerin asli işine yoğunlaşması gerekiyor, beklentimiz budur" diyerek, sivil kurum ve kuruluşlara çağrıda bulundu.
       * * *
       ORG. Yalman, Jandarma Genel Komutanı olarak, "iki isteğim daha var" dedi, resepsiyon sohbetimizde:
       "Bunları OYAK'tan rica ettim: Bir think - tank kurun, bir de oda orkestrası, dedim. OYAK bunları yapabilir. Bir think - tank'e çok ihtiyacımız var. Kimler kurmuyor ki? Hele bazı çevrelerin (tarikat türü çevreleri kastediyor) bu tür kuruluşlar oluşturduklarını görünce, buna daha fazla ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Diğeri de müzik. Ben klasik müziği çok severim. Seven birçok meslektaşım da var. OYAK böyle bir orkestra da kurabilir. Bu iki isteğimi ilettim."
       Yalman'ın iki isteği, Türk Silahlı Kuvvetleri için de, siviller için de önemli açılım sağlayacak yerinde istekler. Sadece askeri strateji ve düşünce değil, sivil sorunlarla, dünya ve ülke gündemiyle yakından ilgili, ileri teknoloji kullanan, nitelikli bir eğitim - öğrenim sistemine sahip olan askerlere yakın bir kurum olarak OYAK'ın, think - tank oluşturması toplumun her kesimi için yararlı bir girişim olur.
       Org. Yalman bu iki isteğinin karşılanmasını OYAK'ın yeni Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'dan bekliyor. Dünyaya açık, genç ve başarılı bir bankacı olarak bilinen Ulusoy, Yalman'ın saptamalarına ve isteklerine sıcak bir yönetici. Kısa sürede iki girişimi de sonuçlandıracağına kuşku yok.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr