Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Van - Hakkari


       Genelkurmay Başkanlığı'nın gazeteciler için düzenlediği Güneydoğu turundayız.
       Geçmiş yıllara göre farklılık gezinin henüz başlangıcında hissediliyor:
       Ne "şafak", ne "atmaca", ne "şahin", ne "balyoz" harekatını izlemeye gidiyoruz... ne de sınır ötesi operasyonu izlemeye gidiyoruz...
       Bu kez izlediğimiz harekata, "psikolojik harekat", "sosyal harekat" veya "el ele operasyonu" denilebilir.
       Asayiş Bölge Komutanı Korg. Kemal Yılmaz ve Genelkurmay Basın - Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Kurmay Pilot Albay Fahir Altay'ın eşlik ettiği geziye yazılı ve görsel basından 65 kişi katılıyor.
       Güvenlik ve asayiş sorununu büyük ölçüde çözen asker, olanaklarını ve mesaisini sosyal yaşama yoğunlaştırmış görünüyor. Her alanda bir, "el ele" kampanyası yürütülüyor. Örneğin:
       - Mehmetçik - Gençlik el ele, haydi üniversiteye kampanyası,
       - Nikah şahidim Mehmetçik olsun kampanyası,
       - Kirvem Mehmetçik olsun kampanyası,
       - El ele okuma - yazma kampanyası,
       - El ele köye destek kampanyası.
       Bölgede sosyal yaşama öncülük eden bu kampanyalara sadece komutanlar ve subaylar değil, eşleri de katılıyor. Subay eşleri için faaliyetler planlanıyor ve program bu şekilde uygulanıyor.
       Örneğin, Bölge Komutanı Korg. Kemal Yılmaz'ın eşi Sernaz Yılmaz... Bayan Yılmaz ve subay eşleri köylere, köy kadınlarını ziyarete gidiyorlar. Köylü kadınlar da onların evlerine ziyarete geliyorlar. Sernaz Hanım, askeri gazinoda köyden gelen misafir kadınlarla birlikte halay çekiyor, türkü söylüyor.
       "Kaynaştık" diyor, Sernaz Hanım, "Kadınlarla arkadaş olduk. Biz onlara gidiyoruz, onlar bize geliyor. Şehri görmemiş köylü kadınlarımızı, şehre getiriyoruz. Şehir yaşamını gören genç kızlarımız okuma - yazma kurslarına katılıyorlar. El sanatları kurslarına gidiyorlar."
       Bölge Komutanlığı'nın öncülüğünde 85 ayrı noktada 2203 kişi okuma - yazma kursuna katılıyor.
       Komutanlığın öncülüğünde kurulan "Mehmetçik dershaneleri"nde 2150 bölge genci üniversiteye hazırlık kurslarına katılıyorlar. Gönüllü subay ve kısa dönem askerlerden her branşta üniversite hazırlık kursu görebiliyorlar.
       Diğer gençler için yine spor kursları düzenleniyor, müzik şölenleri yapılıyor.
       Korg. Yılmaz, diğer yandan da "köye dönüş" programını uyguladıklarını belirtiyor. Dağınık köyleri, toplulaştırmak üzere köy kent veya merkezi köyler inşa ettiklerini kaydediyor. Tarım alanında, dokumacılık alanında yine kurslar verildiğini kaydediyor.
       Van'da, Yüksekova'da, Hakkari'de, Şırnak'ta, Silopi'de uğradığımız her yerde, bu faaliyetleri gözlüyoruz.
       Yüksekova'da Korg. Yılmaz, "Mehmetçik İlkokulu"nun temelini atarken, basın mensuplarına dönüyor ve "Madem siz de bu temele katıldınız, okulun adı Mehmetçik - Basın İlköğretim Okulu olsun" diyor. Ve okulun inşaatını basının da izlemesini istiyor.
       * * *
       GEZİ programından ve alınan önlemlerden terörün çok büyük ölçüde bölgeden silindiği anlaşılıyor. Komutanlar, yurtiçinde en fazla 500 civarında terörist kaldığını, sınır dışında ise 5 bin dolayında tahmin edildiğini kaydediyorlar. Bölge halkı ekonomik faaliyetlerini hızlandırmış ve günlük işlerine dönmüş durumda. ABD'ye bile bölgeden ihracat başlamış.
       Daha önceki ziyaretlerimizle kıyaslandığında bu kez, çok farklı bir program ve Güneydoğu izliyoruz.
       Durumu, bir binbaşı sınır karakolunda şöyle özetliyor:
       "Sevgi tohumları ekiyoruz."
       Harekatın özü bu.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr