Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Başbakan Ecevit, partisinin dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmayla yardımcısı ve eşi Rahşan Ecevit'in sözlerini yorumlayarak durumu daha netleştirdi.
Şöyle ki:
Ecevit, eşinin dile getirdiği kaygıların bugünkü MHP yönetiminden değil, geçmişten kaynaklandığını belirtti.
Bugünkü MHP yönetimini geçmişten ayrı tutmaya özen göstermekle birlikte, bazı MHP yöneticilerinin "değişmedik" mesajını sık vurgulamalarının bugüne dönük kaygılara neden olduğunu ifade etti.
Ayrıca, liselerde ve üniversitelerde geçmişi çağrıştıran bazı acı olayların yaşandığını, ülkücü derneklerin buralarda örgütlendiğini anımsatarak bugüne ve geleceğe dönük kaygıların da filizlendiğini vurguladı.
Ve...
"Rahşan Ecevit'in açıklaması geçmişte yaşanmış olan acıların yine yaşanmaması için bir hatırlatmadan ibarettir "diyerek, "uyarı" yönünü öne çıkardı.
* * *
ECEVİT'in çizdiği bu çerçeve içinde durum şöyle özetlenebilir:
1- Ecevit parti ile hükümeti birbirinden ayırmıştır.
2- Rahşan Ecevit'in sözleri "rezerv" niteliğindedir.
3- Olası DSP - MHP - ANAP hükümetinde MHP'nin "değişmediğini" gösterecek faaliyetlere yönelmesi halinde DSP hükümete devam edemez.
4- Rahşan Ecevit'in DSP adına koyduğu rezerv, DSP - MHP - ANAP modelinin bir "seçeneksizlik"ten kaynaklandığını göstermektedir.
5- MHP, 12 Eylül öncesindeki MHP olmadığını, ırkçı ve şiddete dayalı politikaları reddettiğini samimi olarak kanıtlamalı ve bu konuda güvence vermelidir.
6- MHP, başta türban konusu olmak üzere din istismarına yönelmemelidir.
7- MHP, DSP ile hükümet ortaklığına girecekse, DSP'nin Rahşan Hanım tarafından ifade edilen rezervini bilerek girmelidir.
8- Hükümet kurulduktan sonra bu sorunlar yaşanacaksa ve DSP bir "MHP takiyesi"yle karşılacaksa, bu hükümetin kurulmaması daha doğru olur.
* * *
RAHŞAN Ecevit ve Bülent Ecevit'in konuşmaları DSP'nin, MHP ile hükümet ortaklığı konusundaki tutumunu netleştirmiştir.
Sıra MHP'nin durumunu netleştirmesindedir.
Yeni hükümet modelini belirleyecek olan budur.




Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr