Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “atom karınca” gibi... Tükenmek bilmeyen bir enerjisi var, “molasız” çalışıyor. Yerinde duramayan yapısıyla birçok işi aynı anda kovalıyor.
Bakanlıkta birinci yılını doldurması vesilesiyle düzenlediği yemekte de ikide bir “yapacak çok iş var” deyip konudan konuya geçiyordu.

“Kadınlar çoklu düşünebilir”
Meslektaşlarımız dayanamayıp birçok konuya aynı anda nasıl yoğunlaşabildiğini sorduklarında şu yanıtı verdi:
- Sanıyorum kadınların bir özelliği bu. Uzmanlar, kadınların çoklu düşünebildiklerini söylüyorlar. Aynı anda birçok konuyu düşünebiliyorlarmış. Erkekler ise, ancak bir konuya yoğunlaşabiliyorlar. Gerçekten de kadın belki toplumda üstlendiği sorumluluklar nedeniyle birçok işi aynı anda yapabiliyor. Yani bir taraftan yemek yaparken aynı anda telefonda başka bir konuyu takip edebiliyor, televizyon izleyebiliyor, bir gözüyle de çocukları gözleyebiliyor. Bu da ailede yüklendiği işlevler nedeniyle kazandığı bir özellik herhalde.

Kürtajın çözümü yasak değil
Şahin’e, yemek sohbeti sırasında uzun süre tartışılan, “Kürtaj konusunda ne karar verdiniz, bir düzenleme yapılacak mı?” diye sordum.
“Biz” dedi, “Bakanlar Kurulu’nda çok detaylı bir üreme sağlığı brifingi aldık hocalarımızdan. Ondan sonra konuyu değerlendirdik.”
Nasıl bir sonuç çıktı?
- Kürtaj konusunu yasaklayarak veya yeni bir düzenleme yaparak değil de kadın ve erkekleri eğiterek daha sağlıklı bir çözüm bulacağımız kanaatine vardık. Çünkü önemli olan istenmeyen gebeliğin korunarak önlenmesi. Eğer kadınlar, erkekler bu konuda eğitilirse istenmeyen gebelik sayısı da artar, kürtaj sorunu böyle çözülür.

İstenmeyen gebelik oranı yüzde 40
Bakan Şahin, sorunun önemli boyutlarda olduğunu söyleyerek şu bilgiyi verdi:
- Bizde maalesef istenmeyen gebelik oranı çok yüksek. Şu anda yüzde 40 oranında. Bu çok fazla. Temel nedeni de korunma konusunda yeterli eğitimin verilmemiş olması. Bu eğitim iyi verilir ve uygulama yaygınlaştırılırsa istenmeyen gebelik sayısı zaten çok aza inecektir.

Erkekler sorumlu
Şahin, istenmeyen gebelikten daha çok erkeklerin sorumlu olduğunu da söyleyerek şöyle devam etti:
- Ben, kürtaj sorununda sorumluluğun erkeklerde olduğunu düşünüyorum. Çünkü korunmayı reddediyorlar. Önlem almıyorlar sonra da kadına kürtaj ol diye baskı yapıyorlar. Korunma sorumluluğunu tümüyle kadına yüklüyorlar. Oysa korunma sorumluluğunu erkekler de üstlenmeli. Onlar da bu konuda eğitilmeli.

Daha çok kadın bakan
Yemek sohbeti, CHP kurultayına geldiğinde konu kadın kotasından da açıldı. Şahin, kurultayda ve parti yönetiminde daha çok kadın bulunmasından memnuniyet duyduğunu belirtince, “Ama Bakanlar Kurulu’nda bir kadın bakan var” sorusuyla karşılaştı. “Keşke” dedi:
“Daha fazla olsa. Tabii bir kadın bakan yetmez. Keşke 3 olsa, 4 olsa, 5 olsa, daha fazla olsa. Çok iyi olur.”

Artık adresleri var
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin’in, üzerinde en çok durduğu konulardan biri de yuva çocukları.
“Koğuş sistemini dağıtıyoruz” diye birkaç kez vurguladı. Artık çocuklar koğuşlarda değil, “sevgi evleri”nde kalacak dedi. “Uygulama nasıl oluyor” diye sorunca şu bilgiyi verdi:
“Koğuşları kaldırıyoruz artık, yuva kavramı yerine ev kavramını koyuyoruz. Normal apartman daireleri kiralıyoruz. 4-5 çocuk bu evlerde bakıcılar ve öğretmenlerle kalıyorlar, bir aile gibi. Geçen bir çocuğumuz geldi ve bana şöyle dedi: Artık bir adresim var Bakanım, ben de okulumda adresimi veriyorum. Ve bir de artık benim de komşularım var! Bu beni çok mutlu etti. Çocukların bir evi olmalı, koğuşu değil.”