Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yerel seçim yarışı iyice kızıştı. Birçok karar, yerel seçim sonrasına ertelendi. IMF ile yapılacak anlaşma dahil. Bütün partiler için ilk hedef yerel seçimler.
Yerel seçimlerde İstanbul, Ankara ve İzmir, AKP ile CHP arasında kıyasıya bir yarışa sahne olacak.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dördüncü dönem için aday. Karşısında ise CHP’den Murat Karayalçın var. Seçimin çok çekişmeli geçeceği illerden biri Ankara olacak.

Muz kabuğu
CHP adayı Murat Karayalçın geçenlerde yaptığımız bir sohbette, Ankara için ilginç bir benzetme yaptı.
“Bu kez” dedi, “Muz kabuğuna basmayacağız.”
“Nasıl yani?” diye sorduğumda ilginç bir fıkra anlattı:
“Bir Karadenizli vatandaşımız birkaç kez muz kabuğuna basıp düşmüş. Yolda yürürken ileride bir muz kabuğu görünce irkilmiş. Aman, demiş, yine düşeceğiz.”
Sonra sözü Ankara’da geçmiş seçimlere getirdi:
“Biz de bu vatandaşımız gibi daha önce muz kabuğuna basıp bir iki kez düştük. Üçüncü kez muz kabuğunu gördüğümüz halde yine bastık, yine düştük. Bu kez muz kabuğuna basmayacağız.”
Karayalçın’ın fıkrası sol adına bir özeleştiriydi. Şöyle dedi:
“Biz sonucun böyle olacağını göre göre sol olarak seçimlere hep iki adayla girdik. İkimiz de kazanamadık. Ama bu kez bu hatayı yapmıyoruz. Bu noktada DSP Genel Başkanı Sayın Zeki Sezer’e çok teşekkür ediyorum. Beni desteklemek için aday çıkarmadılar. Bu kez muz kabuğuna basmadık.”

Çankaya’da durum farklı
Karayalçın, DSP’nin bu kararı nedeniyle Gökçek’e karşı bu kez daha rahat yarışacak. Ancak aynı durum Çankaya için geçerli değil.
CHP’nin Çankaya adayı Bülent Tanık. Yıllarını şehirciliğe vermiş bir şehir planlamacısı. Çizgisini kırmamış, savrulmamış bir isim. Vedat Dalokay döneminden itibaren Ankara’ya hizmeti geçmiş biri. Toplumsal belediyecilik fikriyle hareket eden Tanık, oldum olası “rant belediyeciliği”nin amansız düşmanı.
Ankara Büyükşehir’de CHP’ye destek olan DSP, Çankaya’da farklı bir tavır aldı ve aday gösterdi. DSP’nin adayı da çok sevilen bir sanatçı: Turgay Yıldız. O da çok sevilen bir isim.
Peki DSP, Çankaya’da neden aday gösterdi?
Bu sorunun yanıtı olarak, DSP’nin Ankara Büyükşehir’de yaptığını CHP’nin Eskişehir’de, Ordu’da yapmamış olması gösteriliyor. DSP, CHP’nin bu tutumuna alınmış görünüyor.
Karayalçın’ın deyimiyle Çankaya’da muz kabuğu yolda duruyor.

CHP-DSP ilişkisi
2007’de yapılan genel seçimlerde CHP ve DSP iş birliği yaptılar. DSP seçimlere girmedi. CHP, DSP’ye 13 milletvekili kontenjanı verdi. Ancak seçimden sonra da devam etmesi beklenen işbirliği arzu edilen düzeyde olmadı.
Yerel seçimlerde ise DSP’nin Ankara’da Karayalçın’a verdiği desteğin dışında bir işbirliği örneği yok. Oysa yerel seçimlerde de her beldede bir işbirliği olsaydı sol seçmenin içi daha rahat olurdu. Kazanma şansı yüksek adaylar açısından işbirliği, seçmenin sandık başında vereceği karara bağlı.
Rahmetli Bülent Ecevit’in arzusu hem genel hem yerel seçimlerde geniş yelpazeli bir işbirliği, güçbirliği yapılmasıydı.
Yerel seçimler öncesinde ortaya çıkan tablo Ecevit’in son önerisiyle pek örtüşmüyor.