Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geri gönderdiği Kanun Hükmünde Kararname'yi hiç değişiklik yapmadan ikinci kez Köşk'e gönderme kararı aldı.
       Karar önceki gün yapılan liderler zirvesine ve dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısına dayanıyor. Kararın çerçevesi ve dayandığı gerekçeleri önceki gün yapılan liderler zirvesinde ortaya kondu. Başbakan Ecevit, Sezer'in tavrına karşılık izlenmesi gereken yolu şöyle özetledi:
       "Sayın Cumhurbaşkanı KHK'yı yasa gibi yorumlamıştır. O nedenle de yasaları geri gönderir gibi geri göndermiştir. Madem Sayın Sezer böyle görüyor, o zaman biz de yasadaki prosedüre uyarak, KHK'yı hiç değiştirmeden ikinci kez gönderirsek imzalamak zorundadır."
       Ecevit'in bu yaklaşımı ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından da destekleniyor. MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ise kararnamenin dini, siyasete ve bürokrasiye alet etmeyen kesimleri rahatsız etmeden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Başbakan'ın yaklaşımını paylaşıyor.
       Liderler zirvesinde ortaya çıkan bu eğilim, bugün Bakanlar Kurulu'nda da benimsenince KHK'nın hiç değiştirilmeden Köşk'e yeniden gönderilmesi kararlaştırılıyor.
       Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Başbakan Ecevit'le konuşma olanağı bulduk. Ecevit'in yorumu şöyle:
       "Sayın Sezer'in yeniden veto etme hakkı yoktur. Çünkü KHK'yı kanun gibi yorumlayarak bir anlamda veto etmiştir. Veto edilen yasalar Meclis tarafından ikinci kez, hiç değişiklik yapılmadan, aynen gönderilirse Cumhurbaşkanı imzalamak zorundadır. Söz konusu kararnameyi veto ederek kanun gibi yorumladığına göre, hiç değiştirilmeden ikinci kez gönderildiğinde imzalamak zorunluluğu doğmaktadır."
       * * *
       ŞİMDİ gözler yeniden Çankaya'ya dönecek. Hükümet siyasi otorite olarak KHK ile sorunu çözme konusunda kararlı. Çünkü daha önceki deneyimlerden anlaşıldığı gibi Meclis'ten geçirilmesi zor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı'nın, bir kuşku taşıyorsa Anayasa Mahkemesi'ne başvurma yetkisini kullanmak suretiyle sorunu aşabileceğini düşünüyorlar.
       KHK'yı geri göndererek yasa ile arasında bir fark gözetmediği yorumunu yapan iktidar liderleri, Cumhurbaşkanı Sezer'in bu yaklaşımı esas alarak, ikinci kez gönderilen kararnameyi bu sefer onaylaması gerektiğini düşünüyorlar.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr