Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       İstanbul'daki Hizbullah operasyonu ipin ucu niteliğinde görünüyor.
       Operasyon uzunca bir süredir yapılan kapsamlı bir hazırlığın sonucu. Türk emniyetinin sıkı ve çok gizli bir çalışmayla ulaştığı önemli başarılarından biri.
       Durumu İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a sorduk:
       - Zincirin önemli bir halkası ele geçti. Arkası da gelecek. Birçok olay aydınlığa kavuşabilir. Başarılı sonuçta emniyetin gizlilik esasıyla çalışması yatıyor.
       - İstanbul'a yığınak yapmalarının nedeni anlaşıldı mı?
       - Henüz soruşturma devam ediyor. Tahmin ediyorum sadece İstanbul'da değil, tüm Türkiye'de eylemlere hazırlanıyorlardı.
       - Zehra Vakfı ve kaçırılıp öldürülen işadamlarıyla ilgili bir sonuca ulaşılabildi mi?
       - Başbakanlıktan yetki aldık. Zehra Vakfı'nda bir teftiş başlatmış durumdayız. Maliye ve Vakıflar'ın müfettişlerini de inceleme heyetine dahil ettik. Çok yönlü bir soruşturma yürütüyoruz. Vakfı büyüteç altına almış durumdayız. Bağlantıları araştırıyoruz.
       * * *
       HİZBULLAH'ın devlet tarafından korunup - kollandığı, PKK ile mücadelede kullanıldığı öne sürülüyor. İçişleri Bakanı Tantan'a bu konuyu sorduk.
       - Devletle bağlantı görülüyor mu? PKK'ya karşı kullanıldığı iddiasına ne diyorsunuz?
       - Bilmiyorum. Bu yönde bir kayda rastlamadım. Zaten bu tür bir bağlantı varsa onun kaydı olmaz. Ama ben göreve geldiğimden bu yana böyle bir gözlemde bulunmadım.
       * * *
       BAKAN Tantan, örgütün İstanbul'a yönelmesinde ekonomik güç edinme amacının da bulunduğunu vurguluyor.
       "Bu tip örgütler" diyor:
       - Önce ekonomik güce ulaşmaya çalışırlar. Maddi olanaklarını artırınca etkinlikleri artar. Bu nedenle sermaye çevrelerinden kaynak sağlamaya çalışırlar. İstanbul'da böyle bir arayışları da söz konusuydu.
       * * *
       ORTAYA çıkan durum Türkiye'nin nasıl bir terör tehdidi altında yaşadığını gösteriyor. Türkiye'nin üzerinde nasıl oyunlar oynanan hedef ülke olduğu da artık gözler önünde.
       Türkiye'nin terörle mücadelesini anlamakta zorlanan ve ikide bir karşısına dikilen Avrupa'nın gayet iyi bildiği bu "manzara"yı kabullenmesi gerekiyor.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr