Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Taşkınlık olmaması mutluluk verici’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çin ziyareti kapsamında Sanghay’da Huawei şirketini ziyaret ederek yetkililerder bilgi aldı.
Fotoğraflar: AA

URUMÇİ
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’ye gitmek üzere Şanghay Havaalanı’na geldiğinde hastaneye kaldırılan Mehmet Ali Birand’ı aramayı planlamıştı.
İletişim Danışmanı Veli Özdemir, Kılıçdaroğlu’nun 6 saatlik zaman farkı nedeniyle Birand’ı havaalanından arayacağını söylüyordu ki, kötü haber geldi.
Şanghay’a ulaşan ilk haber, Birand’ın vefat ettiği şeklindeydi. CHP heyeti ve özellikle basın mensupları arasında büyük üzüntü ve şaşkınlık yaratan haber, önce derin bir sessizliğe neden oldu. Ancak kısa süre sonra twitter’dan Birand’ın oğlu Umur Birand’ın, “Babam hâlâ yoğun bakımda. Dua ediyoruz” bilgisi gelince, heyette yeniden bir umut doğdu.
CHP lideri Kılıçdaroğlu da, bu haber gelmeden önce Birand’ı aramış, ancak asistanlarına notunu bırakmıştı.
Birand’ın sağlık durumu nedeniyle Şanghay’dan kalkan uçakta yine üzüntü hakimdi. Akaryakıt ikmali yapmak üzere Rusya’nın Abakan kentine indiğimizde Birand’ın sağlık durumunda değişiklik yoktu.

Cenaze töreni
Akaryakıt ikmali sırasında Kılıçdaroğlu, Birand’ın sağlık durumunun değişmediği bilgisini teyit ettirdi. Ancak bir süre sonra Birand’ın vefat haberi geldi. Haber, CHP heyetinde ve biz basın mensupları arasında derin bir üzüntü yarattı.
Türkiye’nin gündeminde önemli yer tutan diğer konu ise, Diyarbakır’da yapılan cenaze töreniydi.
Bu törende provokasyon olabileceği olasılığı dikkatleri Diyarbakır’a çekmişti.
Akaryakıt ikmali sırasında Abakan’a gelen haberler, Diyarbakır’da cenaze törenlerinin taşkınlık olmadan tamamlandığı yönündeydi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da cenaze töreninin sakin geçmesinin Ankara’ya bir barış mesajı olduğunu söylemişti.
CHP lideri Kılıçdaroğlu’na Diyarbakır’daki bu havayı aktardıktan sonra değerlendirmesini sorduk.
Kılıçdaroğlu, “Tek cümleyle cevap vereyim” dedi:
“Taşkınlık olmaması mutluluk verici.”
Kılıçdaroğlu, başka yorum yapmak istemediğini vurgulayarak, Ankara’ya ulaşınca daha detaylı bilgiler alacağını ifade etti.

Deniz Feneri davası
CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yöneltilen bir diğer soru da Deniz Feneri davasıyla ilgiliydi.
Deniz Feneri davasında Sadık Deniz’in şikayetinden vazgeçtiği Cumhuriyet’in manşetinde yer almıştı.
Kılıçdaroğlu, bu haberle ilgili soruya da şu yanıtı verdi:
“Deniz Feneri davası Almanya’da yüzyılın yolsuzluk davası olarak adlandırılmıştı. Öyle anlaşılıyor ki, Türkiye’de de yüzyılın aklanma davası olarak sonuçlanacak.”
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye’de siyasal iktidarın yargı üzerinde kurduğu baskı, yargıya olan güveni tamamen sarsmıştır. Türkiye’de adalet kavramı yara almıştır. Bunun tipik örneği, Deniz Feneri davasıdır. Sokaktaki sade yurttaş, Türkiye’de adalet kavramının unutulduğunu biliyor.”
Kılıçdaroğlu, uçaktaki gazetecilere bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra Urumçi’ye gitmek üzere Rusya’nın Abakan Havaalanı’ndan yeniden havalandı.

Haberin Devamı

‘Taşkınlık olmaması mutluluk verici’