Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eroğlu’na Annan Planı tartışılırken karşı kamplarda yer aldıkları Başbakan Erdoğan’la söylemlerindeki yakınlaşmayı sordum. ‘Rum tarafının işi yokuşa sürmesi, Sayın Erdoğan’ı sabrının sonuna getirdi’ dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Annan Planı’nın oylanacağı günlerde farklı saflarda yer aldılar. Başbakan Erdoğan, Annan Planı’nı destekliyordu ve bu nedenle bugün KKTC Cumhurbaşkanı olan Mehmet Ali Talat’a destek veriyordu. Plana “evet” denilmesini istiyordu. Eroğlu ise Annan Planı’na karşıydı ve Kıbrıs Türk halkından “hayır” oyu vermelerini talep ediyordu.
KKTC halkı Annan Planı’na “evet” dedi. Eroğlu kaybetti, Talat ve dolayısıyla Başbakan Erdoğan kazandı. Erdoğan, Talat’ı sürekli destekledi, Eroğlu’nun temsil ettiği görüşlere ise soğuk durdu.

Erdoğan’ın yeni sinyalleri
KKTC’deki 19 Nisan seçimlerini kazanan UBP Lideri Derviş Eroğlu yeniden Başbakan oldu. Talat’ın partisi CTP seçimi kaybetti. Annan Planı’na 2004’te “evet” diyen Kıbrıs Türk toplumu, 2009’da yeniden “iki halk, iki devlet, iki demokrasi, eşit statü“ diyen Denktaş-Eroğlu çizgisine döndü.
Başbakan Erdoğan’ın Kıbrıs sorunu konusundaki söylemi son dönemde farklılık gösteriyor. Erdoğan, Annan Planı’na evet demesine karşın, KKTC’ye uygulanan ambargonun kaldırılmamasından, Rum kesiminin görüşmelerde çözümsüzlüğe oynamasından rahatsız. Bu konuda Avrupa Birliği’ni (AB) sık sık uyarmaya başladı.
Son olarak New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda hem AB’yi hem Rum yönetimini uyaran sert bir konuşma yaptı.
Bu konuşma “Ankara tutum mu değiştiriyor?” sorusuna yol açtı. Bu soruyu gündeme getiren işaretlerden biri de Başbakan Erdoğan’ın KKTC Başbakanı Eroğlu’nu partisinin 3. Olağan Kongresi’ne davet etmesiydi. Erdoğan, Eroğlu’na çok sıcak bir ilgi gösterdi. Başbakanlık’ta Eroğlu’nu resmi törenle karşıladı.
Bununla da yetinmedi. Eroğlu, Kongre’de konuşan 8. yabancı konuktan biri oldu.

‘Herkes kendi yoluna’ mesajı
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu’yla dün bu gelişmeleri konuştum. Başbakan Erdoğan’ın söylemiyle Eroğlu’nun söylemi arasındaki yakınlaşmayı sordum. Eroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Evet, bu değişimin biz de farkındayız. Tayyip Bey’in sabrı taştı. Gerek New York’ta yaptığı konuşma gerek ikili konuşmalarımız bunu gösteriyor. Sayın Erdoğan sabrının sonunda.
Eğer bahara kadar Rum tarafı anlaşmaya yanaşmaz, işi yokuşa sürmeye başlarsa, ondan sonra herkes kendi yoluna mesajı verdi. Bu çok önemli. Bunun anlamı eğer bahara kadar Rum tarafı çözümsüzlüğü sürdürürse, artık o tarihten sonra KKTC de bağımsız devlet olarak yoluna devam eder, tanınmak için çaba gösterir. Benim aldığım izlenim bu.
KKTC’de yaptırdığım bir anket Türk toplumunun da ezici bir çoğunlukla iki ayrı devletten yana olduğunu gösteriyor.”

Yama olmak istemiyoruz
KKTC Başbakanı Eroğlu, Başbakan Erdoğan’ın mesajlarına da yansıdığı gibi Kıbrıs Türk halkının, Rum yönetiminin “yaması” olmak istemediğini vurguladı ve şöyle konuştu:
“Kısa bir süre önce KKTC’de anket yaptırdım. Çıkan sonuç çok önemlidir. İki ayrı devlet isteyenlerin oranı yüzde 50’yi aştı. Federasyon isteyenler ise yüzde 17’de kaldı. Diğerleri arasında ise konfederasyon isteyenler var, mevcut durumun böyle sürdürülmesini isteyenler var ki, konfederasyon bizim de tezimizdir. Sonuçta KKTC’nin varlığını bağımsız veya konfederasyon şeklinde sürdürmesini isteyenler ezici bir çoğunluktadır.
KKTC halkı Rum yönetiminin içinde otonomi istemiyor, yama olmak istemiyor. Eşit iki devlet, iki toplum, iki egemenlik, iki demokrasi, eşit statü istiyor, bu çözüm olmazsa da bağımsız olarak yürümek istiyor. Artık Annan Planı’nın oylandığı 24 Nisan 2004 iradesi tarihe karışmıştır. Bugün bizim kazandığımız 19 Nisan’daki seçimde ortaya çıkan irade hâkimdir.”

Eroğlu cumhurbaşkanı olabilir
KKTC önümüzdeki nisan ayında cumhurbaşkanlığı seçimine gidecek. Başbakan Derviş Eroğlu, yeni Cumhurbaşkanı olabilir. Aday olup olmayacağını sorduğumda şu yanıtı verdi:
“Henüz bu konuyu kararlaştırmadık. O zamanki şartlara bakacağız.”
Bu yanıt, KKTC’nin en kıdemli siyaset adamlarından biri olan Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na adaylığının yüksek olduğunu gösteriyor. Ankara’da Başbakan Erdoğan’ın, 2004’te Annan Planı oylanırken aldığı tutumla, bugünkü tutumu çok farklı.
Türkiye erken seçime yönelirse Erdoğan, Annan Planı öncesindeki çizgiye sahip çıkabilir. Eroğlu da, çok farklı bir siyasi iklimde Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabilir.

Haberin Devamı

‘Tayyip Bey’in sabrı taştı’