Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'la, dün, Cumhurbaşkanı Demirel'le ikinci görüşmesini yapmak üzere Köşk'e çıkmadan önce sohbet olanağı bulduk.
       Yılmaz'ın verdiği ilk mesaj şu:
       "Türkiye, CHP lideri Baykal'ın, hiçbir stratejiye, hatta taktiğe bile dayanmayan, ancak, `ayakoyunu' denebilecek tavrı yüzünden bir hükümet sorununa sürüklenmiştir. Biz ANAP olarak her zaman yaptığımız gibi bu sorun karşısında da yapıcı olacağız."
       Yılmaz'a, DSP lideri Ecevit'in önerisini sorduk:
       - Sayın Ecevit, 56. hükümet için ANAP ve DYP'nin yakınlaşması gerektiğini ve koşulsuz olarak bu eksende bir hükümet oluşumunu destekleyeceklerini açıkladı. Sizin yaklaşımınız nedir?
       - Ben, Sayın Cumhurbaşkanı'nın diğer liderlerle yaptığı görüşmenin içeriklerini bilmiyorum. Sadece Sayın Ecevit'le görüştüm. Sayın Ecevit'in yaklaşımını biz de olumlu buluyoruz.
       - Bir diğer model önerisi de, Meclis'te grubu bulunan bütün partilerin katılımıyla oluşturulacak ve ülkeyi seçime götürecek hükümet modeli. Ancak, Sayın Ecevit, Fazilet'in de ağırlık olarak yer alacağı bu modele sıcak bakmıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
       - Fazilet Partisi'nin yer alacağı bir hükümet modelini ben sakıncalı bulurum.
       - ANAP - DYP - DSP'nin 56. hükümeti oluşturması olasılığı nedir?
       - Bu model için DYP'nin tavrını bilmek lazım.
       - DYP'den bu konuda bir mesaj aldınız mı veya bir temas oldu mu?
       - Şu ana kadar bu konuda bir mesaj almadık. Bildiğim kadarıyla bir temas da olmadı. DYP bir öneri getirmedi.
       - CHP'nin önerisi de, 56. hükümeti ANAP - DYP ve DSP'nin oluşturması. Sayın Baykal, "soruşturma komisyonlarında anlaştılar, hükümeti de kursunlar" yaklaşımı içinde...
       - Öncelikle, kamuoyunun Sayın Baykal'a şunu sorması gerekir. Bu hükümeti düşürdünüz. Şimdi yine ANAP'la DSP hükümet olsun diyorsunuz. Bu ne biçim bir çelişki? Hükümeti düşürdünüz, yerine bir model de öneremiyorsunuz? Sayın Baykal'ın önce bu soruları yanıtlaması gerekir. Bu durum gösteriyor ki, Sayın Baykal, hiçbir stratejiye sahip olmadan, bir taktik bile geliştirmeden, sırf hükümeti başarılı olduğu için sudan bahanelerle düşürmüş ve çok kritik bir dönemde hükümet bunalımı doğurmuştur. Bu basit ve ufuksuz bir tutumdur. Buna dense dense `Baykal'ın ayakoyunu' denilebilir.
       Yılmaz'la yaptığımız görüşmeden edindiğimiz izlenim, ANAP'ın, ANAYOL eksenli ve DSP destekli hükümet modeline sıcak durduğu yönünde. Böyle bir modelde Ecevit'in başbakanlığı üstlenmesine de ANAP kanadının bir itirazı yok.
       DYP cephesine gelince...
       Çiller'in yakın çevresinden gelen mesaj, DYP'nin ilk tercihinin hala bütün partilerin katılımıyla oluşturulacak milli mutabakat hükümeti olduğu yönünde.
       Bu konuyu DYP'nin ağırlıklı isimlerinden Nahit Menteşe'ye sorduk:
       - Çiller'in ve DYP'nin 56. hükümet konusundaki önerisi nedir?
       - Bizim tercihimiz Meclis'te grubu bulunan bütün partilerin iştirakiyle bir hükümet kurulması ve bu hükümetin seçim hükümeti gibi çalışıp, ülkeyi sağlıklı bir seçime götürmesidir.
       - Böyle bir modelde bağımsız birinin başbakanlığını mı öngörüyorsunuz?
       - Hayır. Biz ona taraftar değiliz. Başbakanlık önemli bir müessesedir. Bu nedenle liderlerin birinin başbakanlığında böyle bir hükümet kurulabilir.
       - Bunu söylerken Sayın Çiller'in başbakanlığını mı öneriyorsunuz?
       - Böyle bir hükümet modelinde uzlaşma sağlanırsa hangi liderin başbakan olacağı konusu da diyalogla çözülebilir.
       - ANAP - DYP - DSP'nin oluşturacağı üçlü koalisyona nasıl bakıyorsunuz?
       - Bizim öncelikli tercihimiz geniş tabanlı hükümet modelidir. Üçlü koalisyon bir başka modeldir.
       DYP kurmayları "üçlü koalisyon" halinde başbakanlığın Çiller'e verilmesi gerektiği görüşündeler. Çiller'in ANAYOL ve REFAHYOL hükümetlerinde özveride bulunduğunu anımsatarak, bu kez üçlü veya ikili bir model gelişirse özveri bekleme sırasının Çiller'de olduğunu vurguluyorlar.
       DYP de üçlü modele soğuk değil. Ancak, başbakanlık konusunda sıranın Çiller'de olduğunu savunuyorlar. Bu konuda ne kadar ısrarlı olacakları ise üç parti arasındaki görüşmelere ve Cumhurbaşkanı'nın yaklaşımına göre belirlenecek.
       56. hükümet için başkentte şimdilik öne çıkan DSP'nin içinde yer alacağı veya dışardan destekleyeceği ANAYOL eksenli hükümet modeli...




Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr