Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nda tıkanıklık olunca Başbakan Ecevit, koalisyon liderlerini zirveye davet ediyor.
       Fazilet Partisi'nin, partilerin kapatılmasıyla ilgili 69. maddenin odak olma haliyle ilgili hükmünün değiştirilmesiyle yetinmeyip, kapatılan partinin devamı niteliğinde parti kurulamayacağı hükmünün de çıkarılması veya değiştirilmesinde ısrar etmesi üzerine izlenecek yol, zirvede değerlendiriliyor.
       Başbakan Ecevit, zirveyi açarken Yılmaz ve Bahçeli'ye soruyor:
       - Partilerarası Komisyon'da uzlaşma yönünde bir netice alınamayacağı anlaşılıyor. Bu konuda görüşlerinizi almak istedim. Nasıl bir yol izlemeyi uygun görüyorsunuz? Müşterek bir karar lazım.
       ANAP lideri Mesut Yılmaz, Ecevit'in sorusunu yanıtlarken, Fazilet Partisi'nin "taviz koparma" yaklaşımının yanlış olduğunu vurgulayarak, iktidar partilerince hazırlanan üçlü paketin Meclis'e sunulması gerektiğini söylüyor.
       MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de pazarlık havasının kamuoyunda da olumsuz karşılandığını belirterek, hükümet ortaklarının hazırladığı paketin mevcut haliyle imzaya açılmasını öneriyor.
       Başbakan Ecevit, ortaklarının onayını aldıktan sonra, Fazilet Partisi'nin tutumu ne olursa olsun, Anayasa değişikliği paketinin imzaya açılması talimatı veriyor. Zirveden hemen sonra Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, üçlü paketin 69 ve 86. maddelerini de imzaya açıyor. İlk imzalar, DSP'lilerce atılıyor.
       Bu haliyle 69. maddenin kapatılan partilerin başka bir adla kurulamayacağı hükmü aynen korunarak, sadece odak olma haliyle ilgili değişiklik yapılması konusunda görüş birliğine varılıyor. FP'nin ısrarlı talebi reddedilmiş oluyor.
       İktidar liderlerinin üçü de, iyi niyetle yapılan uzlaşma arayışının Fazilet tarafından "taviz koparma politikası"na dönüştürüldüğü ve "istismar" edildiği sonucuna varıyorlar.
       * * *
       ÜÇLÜ paket, Fazilet Partisi'nin desteği olmadan Meclis'ten geçebilir mi?
       İktidar ortaklarının beklentisi, geçeceği yolunda. Hatta Fazilet Partisi'nin de destek vereceği beklentisi var. 69. maddede parti kapatılmasının zorlaştırılmasının sonuçta Fazilet Partisi'nin işine yarayacağı, bu nedenle 7. fıkra olmasa da, bu değişikliğe olumlu oy verecekleri kanısı iktidar ortaklarında hakim.
       Paket, Meclis'e nasıl sunulacak?
       Bu sorumuza Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın verdiği yanıt şöyle:
       - Bizim görüşümüzde bir değişiklik yok. Paket, bir yasa ama üç ayrı madde şeklinde sunulacak. Tabii maddeler ayrı ayrı oylanacak. Sonuçta ise tümü birden oylamaya sunulacak. Değişen bir şey yok.
       Anayasa değişikliği bu durumda büyük olasılıkla bayram sonrasına kalıyor.
       Hükümet, bayramdan sonra değişiklik paketini hemen Meclis'ten geçirmeye kararlı.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr