Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu soruya sağlıklı bir cevap verebilmek için her şeyden önce, ABD’nin dost arayıp aramadığına bakmamız lazım!
İkinci olarak da ABD’nin gerçek dostlarına bakıp durumu ona göre değerlendirme-liyiz.
ABD’ye göre, kendisi en büyük olup, kendinin dâhil olduğu (5) büyük ülke, dünyanın tümünden büyüktür! Şu halde, tüm ülkelerin yönetimlerinde etkili olan bu ülkeler (başta ABD olmak üzere) dost değil, uydu ararlar!
Bunların kurdukları tüm ortaklıklara bakınız (sosyal, siyasal, ekonomik, askeri, vb.) hepsinde aslan payı kendilerinindir. Diğer ülkelerin esamisi okunmaz zira onların yekûnunun verecekleri oylar, (5) ülkeden yalnızca birinin vetosuyla hükümsüzdür.
ABD’nin gerçek dostu iki ülkedir: İsrail ve İngiltere.
Bunların dışındaki tüm müttefiklerine uydu gözüyle bakar ve hepsini menfaatine geldiği şekilde değerlendirir veya değersizleştirir!
Diğer ülkelerle olan ittifak ve dostlukları, menfaatiyle orantılıdır. Kullanabildiği ölçüde sizinle dost olur (!), kullanışlılığınızı yitirdiğiniz an, sizi kaldırıp atar!
Dün, Türkiye’nin dostu ve müttefiki idi ama bugün değil. Bunun tek bir sebebi var o da Türkiye’nin artık kullanışlı olmamasıdır.
Bunun da başlangıcı 1 Mart 2003’teki tezkere krizidir.
O güne kadar ABD’nin muhatabı askeriye idi; sürekli askerle iş tutuyordu. Hafif yan çizen sivil iktidarlar olunca, askerle hizaya getiriliyordu.
Tarihinde ilk defa asker 1 Mart tezkeresinde müstenkif (çekimser) kalmıştı ve ABD’nin isteği yerine getirilememişti. ABD yetkilileri o vakit şöyle bir laf edip, askeriyenin kalemini kırmış ve Türkiye’nin üzerini iki çapraz çizgiyle çizmişlerdi: “Türkiye’de asker liderlik rolünü üstlenmemiştir!”
Şayet asker liderlik rolünü üstlenseydi, ABD’nin dost ve müttefikliği eskiden olduğu gibi, amir-memur ilişkisi şeklinde devam edecekti!
Belli ki Türkiye, ABD ile olan dost ve müttefikliğinde uzatmaları oynuyor!
AK Parti iktidarlarına karşı yapılan onca darbeler yetmezmiş gibi bir de üstüne üstlük, PKK-PYD’yi silahlandırıp içeride ve dışarıda üstümüze salıyor. FETÖ teröristbaşını ve hain yandaşlarını ülkesinde barındırarak orada yakılan fitne ateşini ha bire körüklüyor.
Güneyimizde oluşturmak istediği Kürt koridorunu belli ki İsrail’in kuzeye rahat yönelmesi için yapıyor!
Mehmet Barlas üstadımız bir yazısında “ABD’ye düşman olmaktan daha tehlikeli olan müttefik olmaktır” diyor ve ekliyordu: “ABD işgal ettiği Irak’ı perişan etti. Ve şimdi ABD’nin kendisi Irak’a o kadar benziyor ki.”