Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MHP dün olduğu gibi bugün de siyasette kilit rol oynuyor.

Dün, (2007) muhalefetin şapkadan çıkardığı 367 garabeti de yine MHP sayesinde aşılmıştı.

Sayın Bahçeli’nin diğer birçok liderden farkı; önüne gelen konuları, önce vatanım (milletim), sonra partim ve en son olarak da kendim diyerek değerlendirip ona göre karar vermesidir.

Bu yüzden olsa gerektir ki Sayın Bahçeli’nin tutum ve davranışlarında sıkça sürprizlerle karşılaşılır. Çünkü o, alışılagelen siyasetçilere benzemez; daha açık ifadesiyle siyaseti fırsatlar dünyası olarak görüp değerlendirmez.

Haberin Devamı

Meselelere kısa vadeli ve oportünist olarak değil; uzun vadeli ve vatan-millet açısından bakar. Yine bu yüzden; vaktiyle kendisine sunulan koalisyon hükümeti başbakanlık makamını iki kez reddetmişti.

Malum; 1980 Cuntası, yaptırdığı 81 Anayasasıyla sorumluluğu bulunmayan Cumhurbaşkanına süper yetkiler verilmişti. Adına parlamenter denilen mahut sistemde davul, seçilmiş olan başbakanın boynuna asılıyor lakin tokmak, vesayet odaklarının eline veriliyordu.

Böylece icraatı bürokratik oligarşi yapıyor, millete hesabını ise seçilmiş iktidarlar veriyordu.

Demokrasi sandığından yönetme sorumluluğunu alan ve fakat gerekli icraatları yapamayan, yaptırılmayan başbakanlar (S. Demirel, Turgut Özal) işin bu şekilde gitmediğini ve gitmeyeceğini dillendiriyor ve kurtuluşu başkanlık sisteminde arıyorlardı.

Koalisyon dönemlerini veya darbe dönemlerini söylemeye gerek yok; zira onların her birisi mahut sistemin ya da sistemsizliğin yüzkarası hallerinden başka bir şey değillerdi.

Bir şey yapamamanın ezikliği içindeki iktidarlar; nasıl yapılması gerektiğini görüyor lakin bunu kuvveden fiile çıkarabilecek güce sahip değillerdi.

Muhalefet partisi olmasına rağmen Sayın Bahçeli bu eksikliği gördü ve bunun gidermek için düğmeye bastı.

Başkanlık sistemine geçmek için ön aldı; AK Parti ile el ele vererek gerekli Anayasal değişiklikleri yapıp referanduma gidildi.

Millet, yeni sisteme
evet dedi.

Yeni sistemin tüm argümanları ile çalışmaya başlaması ancak 2019 senesinde yapılacak seçimler sonucunda mümkün olabilecekti.

Haberin Devamı

Oysa bir kısım iç ve dış odaklar, yeni sisteme geçilmemesi için yeri-göğü inletiyordu. Başta ekonomi olmak üzere her bakımdan kuşatma altına alınan Türkiye sıkboğaz ediliyordu.

Durumun, bu şekilde daha fazla devam edemeyeceğini gören Sayın Bahçeli; seçimleri 17 ay varken erken seçimi dillendirip, iktidar partisine bu kararı aldırdı.

24 Haziran seçimleri sonucunda da Türkiye, Başkanlık sistemi’ne geçmiş ve seçim sonuçları itibariyle de; Sayın Bahçeli’nin ifade ettiği şekilde: ‘ MHP kilit parti konumuna gelmiş ve Meclis’teki denge ve denetleme sorumluluğunu üstlenmiştir.’