Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

New York’taki BM Genel Kurulu ülke liderlerinin enteresan konuşmalarına sahne oldu.

Bunlardan iki tanesi çok ilginçti; biri ABD Başkanı Trump’ınki, diğeri ise Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’nınki.

Diğer bir anlatımla, bu yılki BM Genel Kurulu zalimle mazlumların sesine sahne oldu.

Trump her zamanki gibi afra tafra satarak kibrini sergiledi. Dolayısıyla, her kibirli gibi, daha da sevimsizleşti. İki yıldır başkanlık koltuğuna oturmasına karşın, ABD’yi önceki tüm başkanlardan daha ileriye götürdüğünü söyleyince, oturumu izleyen devlet ve hükümet başkanları kendilerini gülmekten alamadılar.

Haberin Devamı

Trump ise, hiçbir şey olmamış gibi pişkince, küstahça ve çelişkili tavrını sürdürdü.

Trump, alışılagelmiş ABD başkanları gibi değil, adeta İsrail Cumhurbaşkanı adına konuştu. Bu cümleden olarak da hedefine İran’ı koydu.

Halbuki İran’ı şirazesinden çıkaran önceki ABD Başkanı Obama’ydı. O gün birinin ‘kaç’ dediğine, bugün bir diğeri ‘tut’ diyor!

Belli ki Irak ve Suriye ile başaramadığı Ortadoğu’daki harita değişikliğini işe İran’ı da katarak başarmak istiyor.

Bu niyetini de gizlemeden, aşikâre yapıyor.

Ortadoğu’da birçok ülke (Irak, Suriye, İran, Suudi Arabistan ve hatta Türkiye) bölünecek ve bunlar küçük lokmalar halinde İsrail’in önüne sürülecek!

Hesap bu!

Zavallı, akılsız Kürtler ise hâlâ ABD’den kendilerine lütfedilecek bağımsız (!) Kürt devletlerinin hayaliyle kan dökmeye devam ediyorlar.

Bu tür oluşumların, İsrail’in ‘arz-ı mevud’u (Tanrı’nın kendilerine vaat ettiği kutsal topraklar - Nil ile Fırat arası) için çerez olacağını akıl edemiyorlar.

Trump, İran’ı tu kaka etmekle kalmadı, İran’la ham petrol ticareti yapan ve yapacak ülkeleri de tehdit etti. Tüm ülkelerden, İran’la münasebetlerini kesmelerini istedi.

Suriye için ise bilinen eski teranesini yineledi, “Kimyasal silah kullanılırsa ABD harekete geçer” dedi.

Suriyeli mültecileri barındıran ülkeleri takdir edip överken Ürdün’ün adını verdi ama dört milyon mülteciyi barındıran Türkiye’nin adını ağzına alamadı! Ürdün ve diğer ülkeler diyerek geçiştirdi.

Haberin Devamı

Trump, kibrinde öylesine ileri gitti ki kuruluşlarında ABD’nin öncülük ettiği İnsan Hakları gibi uluslararası örgütlerden çekildiklerini duyurdu. Kendini dünyanın ağası konumunda gören bu zorba zihniyet, başka ülkelerle birlikte eşit şartlarda üyelik yapamazmış!

Malum, karınca, öleceğine yakın kanatlanır!

Kanatlanan Trump’ın uçuşu da hayra alamet olmasa gerektir!

Not: Pazartesi günkü makalemde mazlumların sesini (haykırışını) özetleyeceğim. (F.B.)