Gamze Ünsal

Gamze Ünsal

a.gamzeunsal@gmilliyet.com

Tüm Yazıları

Turistik bir gezi yapmak isterseniz, arayabileceğiniz herşey burada; Dünya’nın yeni 7 harikasından biri seçilmiş olan Corvado Tepesi’nde, 710 m yükseklikten dünyaya kollarını açmış, tam kalbinin üzerinde sevgi (yürek) işareti taşıyan, Hz İsa heykeli burada, denizin içine akmış kara parçaları; kıyıların içine gömülmüş masmavi deniz, denizin içinde minik minik bir dolu adacıklar, kıyılarda ufak ufak tepecikler... Akıl almaz güzellikte bir doğa... Copacabana gibi, İpenema gibi, dünyaca ünlü plajlar, karnavallar, gösteriler, devamlı kahkahalar atan, gülümseyen, rahat, dünyaya kalender bakan insanlar diyarı; Brezilya ve özellikle Rio de Janerio... Hayal edebileceğiniz en güzel manzaraya sahip, Sugar Loaf (Akide Şekeri) Tepesi, teleferikle gezinti sevenler için biçilmiş kaftan.

En büyük stadyum

Rüzgar “Rio”dan esti...

Futbolda Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmış olan Maracana Stadyumu ise 200.000 kişi kapasiteyle, dünyanın en büyük stadyumu unvanını halen elinde bulunduruyor. Rio’da ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelen stadyum, şu dönem ciddi bir yenilenme sürecinde. Rio’yu ziyaretinizde, gideceğiniz restoranların çoğu et mönüsü ağırlıklı olacak. Fakat mutlaka görmeniz gereken bir yer var ki, burada yediğiniz yemeğin lezzeti kadar, servis ediliş şekli de sizi çok etkileyecek. Nasıl mı? Masanıza oturduğunuzda, size bir tarafı yeşil, diğer tarafı kırmızı kartlar dağıtıyorlar. Kırmızı istemiyorum demek. Kartın yeşil tarafını çevirdiğinizde ise size devamlı servis yapılıyor. Restoranda, elinde değişik et çeşitleriyle dolaşan garsonlar, devamlı gelip soruyorlar; ister misiniz? Kimisi tandır, kimisi bonfile, kimisi barbeque, kimisi oğlak eti teklif ediyor. Burada aklınıza gelebilecek her et çeşidini tadabiliyorsunuz. Restoranın adı Porcao.
Favellalar, Rio’nun gecekondu mahalleleri. Kaçak yapılaşmadan dolayı barındırdıkları onca nüfusa rağmen, yok sayılıyorlar ve Rio haritasında yer almıyorlar. Polisin yok saydığı, hiç uğramadığı Favellalardaki düzen ve adalet açığı ise uyuşturucu mafyası tarafından karşılanır olmuş. Her köşe başında otomatik tüfeklerle dolaşan çete üyelerini hayatımın sonuna kadar unutabileceğimi sanmıyorum. Yapılaşma köstebek yuvası gibi, yerin altına, hem de bayağı aşağılara kadar inmiş. Kalabalık ve motosikletli çetelerin cirit attığı, Favellaları gezerken birden sokağın karşısında 3-4 katlı, bahçe içinde, son derece lüks villalar görüyorsunuz. Hayrete düşmemek elde değil... Meğer o lüks villalarda çalışanlar eve dönüşte zamanını yolda harcamamak için, kendi evini de çalıştığı villanın yakınına kurmayı tercih etmiş. İşte Favellaların oluşumu da bu şekilde başlamış.
Bu bölgelerde turist olarak dolaşırken, içimize korku salan hiç bir davranışa şahit olmadım. Favellalarda yaşam standardı değilse bile, insanların yaşam görüşleri son derece medeni.

Karnavalın gölgesinde
Brezilya’nın başkent Sao Paolo’dan sonra 2. büyük şehri olma özelliğini taşıyan Rio, plajları, karnavalları, eşsiz coğrafi dokusuyla turistik açıdan tam bir hazine. Rio’nun doğal güzelliği ise, karnavalın şöhretinin gölgesinde kalmış. Kıyıların, kıyılardaki bembeyaz kumların mavi ile dansını seyrediyorsunuz burada. Denize şahlanarak başkaldıran koca dağlar, bütün heybetiyle size birşeyler anlatmaya çalışıyor... Şöyle fısıldıyorlar: Hayat var ya hayat, taş, toprak değil... Bu yer, gök, güzel ama bu kadar değil... Bir karnavaldır yaşamak, kahkahadır, Rio’da dans etmektir, şarkıdır, şiirdir, yaşamak güzel şeydir...

Haberin Devamı

Kampanyalar
- Polo Garage’da net %30 indirim.
- Gap’ten Sony walkman, fotoğraf makinası, Play Station, notebook hediye. (Son gün 26 Aralık)
- Mudo’da 200 TL üzeri alışverişe, 50 TL indirim.
- Vakko’da %20 Vakko Card indirimi.
- Marks&Spencer’da tüm bayan sezon koleksiyonunda, 2. ürüne %50 indirim
- Apple’da %30 indirim sürüyor.

Haberin Devamı

Yeni sezonda
- Agora Style mağazalarına, Abercrombie&Fitch, yeni sezon ürünleri geldi.
- Ayakkabı modasının öncülerinden Divaresse, 2010-2011 Kış Koleksiyonu’nda zincir ve zımba detaylı modelleriyle bu kış, maskulen bir şıklık çiziyor.
- NetWork’te deri detaylı, erkek gömlek ve trikolar görülmeye değer.
- Ariş Mağazalarından yapacağınız alışveriş size İstanbul Dedeman’da bir gece konaklama kazandıracak...

Haberin Devamı

GÖRÜŞLERİNİZİ GÖNDERİN, ‘BLOG’DA SİZ DE DÜŞÜNCE VE YORUMLARINIZLA YER ALIN.