Gani Müjde

Gani Müjde

-

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Gani MÜJDE


Sevgili minikler. Maalesef normal olarak onaltı, ama benim gibi karı kız (öğrenciye karı kız yok) ve futbol (futbol da yok) meraklısıysanız yirmi yıl sürecek okul hayatınız başladı.
Üzgünüm ama, bunu size birinin söylemesi gerekiyordu.
Okul hayatı dünyanın en sıkıcı, en berbat, en zor dönemidir.
'Leon' adlı filmde (artık film seyretmek te yok), Matilda, Leon'a şöyle sormuştu:
"Hayat hep böyle zor mudur Leon? Yoksa çocuklukta mı böyle?"
Leon'un ne cevap verdiğini, yazının bir yerinde öğreneceksiniz.
Sözün kısası, okul hayatına karşı sizi hazırlamak, tecrübeli bir abiniz olarak (toplam 21 yıl okudum da...) bana düşüyor..

* 'Yaka' denen ve ne işe yaradığı anlaşılamayan o şeylerden boynunuza takmayın.
Nedir yaka? Teri mi önler? Soğuktan mı korur?
Çocuğa bu yaşta fonksiyonsuzluğu öğreten bir ülkede, elbette Mesut Yılmaz Başbakan, Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı, Erbakan da muhalefet lideri olur.
Ecevit'ten hiç bahsetmiyorum farkındaysanız..
* Öğretmenine bişey söylemek için ayağa kalkan öğrencinin altına, şakacı arkadaşları mutlaka kalem koyar. Ne kadar dikkat ederseniz edin, bu kaçınılmazdır.
Kıçınıza bir kalemtraş koyarsanız, bu saldırıyı püskürttüğünüz gibi, kendi etrafınızda bir tur atarak arkadaşınızın kalemini açar ve onu mahçup da edebilirsiniz.
* Tuvaletlerin duvarları sizin içindir.. Duygularınızı, kız arkadaşlarınıza karşı hislerinizi tuvaletin duvarlarına yazın. Okuma yazma öğrenene kadar bu işi resim çizerek de halledebilirsiniz. Unutmayın; atalarınız binlerce yıl önce böyle yapmıştı..
* Teneffüslerde bütün ilkokul öğrencileri deli gibi oradan oraya koşar.
Boşuna kıçınızı yırtmayın. Bu ülkede sekiz kuşaktır öğrenciler teneffüslerde deli gibi koşturuyor, ama buna rağmen dünya çapında atletimiz yok.
* Beslenme saatlerini boykot edin. Beslenme saatlerinin amacı çirkin ve şişman çocuklar yetiştirmektir. Böylece çocuğun karşı cinsle ilgisini kesmesi ve kendini derslerine vermesi hedeflenir. Unutmayın; beslenme saati olan bir ülkenin çocukları arasından Naomi Campbell, Claudia Schiffer ve Alicia Silverstone çıkmaz.
* Okuma yazmayı söküp kurdela alamazsanız üzülmeyin. Kırmızı renkli kurdela her tuhafiyecide satılmaktadır.
* Karneleri düzeltmek için Pelikan'ın mürekkep silicisini kullanın. Diğerleri mürekkebi yayıyor, leke bırakıyor.
* Okul size öğretmez, ama siz siz olun, ticareti öğrenin. Öğretmenlerin not defterleri iyi para eder.
* Çıkışta servis sürücülerine dikkat edin. Alkollü olma ihtimaline karşı servise binmeden arabadakileri saymasını isteyin. 15 kişi sayarsa tamamdır, eğer 30 kişi sayıyorsa, sürücü kesin alkollüdür. Dikkat!
* İstiklal Marşı'nı size hemen ezberletecekler, ama okuma yazma öğrenince İstiklal Marşı'nın metinlerinde 'Larda yüzen alsancak' cümlesini boşuna aramayın.
Keza, 'dir o benim milletimindir ancak' adlı cümleyi de arama çabalarınız boşa gidecektir.
* Ne yazık ki, öğretmenin vurduğu yerde gül bitmiyor. Kendinizi koruyun. Karate bilmiyorsanız, burnunuzu karıştırıp kulağınıza sürün. Kulağınızı çekmek isteyen öğretmenlere hoş bir sürpriz olur...
* Eğer halterci bir kuşak yetiştirmek değilse amaç, bu okul çantalarının ve kitapların ağırlığı nedir kardeşim? Boşverin çantayı, Migros poşeti kullanın. Kitaplarda fihrist, kapak, özetler gibi gereksiz bölümleri yırtın atın. Okunmuş veya işi bitmiş sayfaları yırtarsanız kitaplarınız hafifler.
* Son olarak, Leon, Matilda'ya döner ve der ki, "Hayat her zaman zordur"..


* Ritz'in sürücüsünün 'Sizi Sırat Köprüsü'nden geçireyim' teklifi reddedilecek.
* İki paparazzi bizi burada da izlemek için intihar etmiş. Dikkat edilecek.
* Çarls'tan bundan sonra çocuklarıma hem annelik hem babalık yapması istenecek.
Özellikle annelik kısmını merak ediyorum.
*Azrail'le sıkı dost oldum. Kaynanamı çok sevdiğime ve yanımda görmek istediğime inandı. 'Elimden geleni yaparım' dedi... Ho ho ho...


* Çete suçlamasıyla içeri düşenlerin hepsi meğer suçsuzmuş.
'Çok şükür bu ülkede bağımsız yargı var da, serbest kaldılar.'
Zaten Meclis de, çeteye bulaştığı iddia edilen milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmayarak Susurluk'un üstüne soğuk bir ayran içtiği için, Susurluk'la ilgili bir karikatürist ve bir yazar dışında tutuklu sanık kalmadı..
Boşuna ışıkları yakıp söndürmüşüz meğer.
Lan, biz millet olarak ne 'paranoyakmışız' be..
* Merakla beklediğinizi biliyorum. Yeni kitabımın eli kulağında. Şu sıralar dizgisi oluyor. Her an çıkabilir. Bu arada Carrefour'da bundan önce çıkan kitaplarımı arayıp da bulamayanlara müjde. Kitaplarım, kitap reyonunun Spor ve Hobby bölümünde var. 'Niye?' diye sormayın, bilmiyorum...




Yazara Email G.Mujde@milliyet.com.tr