Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Burs verecekleri öğrencileri titizlikle seçtiklerini belirten TEV İzmir Şubesi Başkanı Gülnur Soybayraktar, “Vakıf olarak bu yıl 213 üniversiteliye destek olacağız. Onların yaşamlarında umut olmak, başarılarını görmek gurur verici” dedi.

TEV İzmir Şubesi Başkanı Gülnur Soybayraktar’ın önerisiyle, yıllardır içinde yer almaktan gurur duyduğum TEV’in bursiyer seçimlerinde bulundum ve sarsıldım... Onlarca hayat 5 dakika arayla, kısa dram dizilerinin provası gibi önüme serildi. Ne bir reklam arası, ne çiğdem çitletmek, ne de zapping... Gerçeğin ağırlığı, ömrüm boyunca artık omuzlarımdan inmeyecek.

Haberin Devamı

Öğrencilerin umuduyuz

Haftalardır TEV’in üniversite öğrencileri için bursiyer seçimleri vardı. 6 kişiden oluşan, üniversite bölümü ve TEV’in yetkin kişileri (TEV İzmir Şubesi Başkanı Gülnur Soybayraktar ve şube yöneticisi Nevhel Tanyıldızı) oturuyorlar. Bir ay boyunca her gün sürecek olan binlerce görüşmeden ancak 213 başarılı, ihtiyacı olan gence burs verilebilecek. Laik Türkiye ideolojisi altında eğitim almak üzere verilecek olan burs hakkı incecik elekten süzülen bilgilerle elimine ediliyor.

İyi ki TEV var... Bugüne kadar 260 bin öğrenci okutup ülkenin çağdaş eğitimine destek veren vakıf; bu vakfa inanıp elindekini avucundakini gençlerin umuduna, geleceğine veren binlerce bağışçı ve tüm bunların yüzünü kara çıkarmadan başarıyla okullarını tamamlayıp iş hayatına atılan pırıl pırıl gençler... Hepiniz hep böyle güzel kalın.

Ve yine gördüm ki, dert vaaar, dert var... Mızmız çocuklara, kaprisli kadınlara, bencil erkeklere, sorumsuz gençlere tahammülüm yoktu; bundan sonra hiiiç olmaz. Bu eşsiz deneyimi bana yaşattığı için TEV İzmir Şube Başkanımız Gülnur Soybayraktar’a sonsuz teşekkürler. Ve lütfen eğitime desteklerinizi esirgemeyin. Evin vergisi gibi, rutin market alışverişi gibi, bir uçak bileti gibi listenizde olsun şu gözleri yaşlı ama umutlu gençler...

- TEV’de her sene bursiyer seçimleri düzenleniyor ve hummalı bir çalışma dönemine giriyorsunuz...

Vakıf, her öğretim yılı başında burs kontenjanlarını ve şartlarını öğretim kurumlarına bildirir. İnternet sayfasında, sosyal mecralarımızda ve öğretim kurumları aracılığıyla TEV bursları öğrencilere duyurulur. Burs almak isteyen öğrenciler, 1-30 Eylül arasında TEV’in www.tev.org.tr internet adresinden başvuru formu doldurup çıktısını alarak istenilen belgeleri hazırlar. Ön değerlendirmeyi geçenler, başvuru formu ve ekinde istenilen bilgileri üniversitenin burslarla ilgili birimine teslim eder. TEV Genel Müdürlüğü ve şubeleri, üniversitelerle temasa geçerek mülakat günlerini belirler. Üniversiteler, akademisyenlerden oluşan bir burs komisyonu kurar. Aday öğrencileri, öğretim üyelerinden oluşan burs komisyonu değerlendirir. Seçimlere TEV’den de bir temsilci, gözlemci olarak katılır ve adayların TEV burs başvuru kriterleri doğrultusunda seçilmesi sağlanır. Burs komisyonu, belirlenmiş kontenjan kadar asil ve yedek aday seçip, başvuru belgelerini TEV Genel Müdürlüğü’ne gönderir. Son inceleme neticesinde burs alması kesinleşen öğrencilere bursları bağlanır ve gerekli bildirim yapılır.

Haberin Devamı

- İzmir’de kaç başvuru oluyor ve kaçına burs verebiliyorsunuz?

Haberin Devamı

Üniversite öğrencilerine verdiğimiz eğitim bursu için 6 devlet üniversitesinden toplam 2800 başvuru oldu. Şartları sağlayan 1800 öğrenci, mülakatlara davet edildi. Bu yıl toplam 213 öğrenci, vakfımızdan burs alacak.

‘Azimle yürüyorlar’

- Tecrübelerinizi göz önünde bulundurursanız, hangi profildeki öğrenciler daha başarılı oluyor?

Hepsi, dar gelirli ailelerin okumak, meslek sahibi olabilmek için kendi çözümünü bulmaya çalışan farkındalığı yüksek gençler. Birçoğu, hem çalışıp hem okuyor. Tıp okuyup bahçelerde hamallık yapan ya da inşaatlarda çimento taşıyan gençler var. Başarı hikâyeleri, hep bu tarz çocuklardan çıkıyor. O bursiyerlerin hedeflerinde azimle yürüdüğünü görmek haklı gururumuz oluyor.

- Tüm ülkede kaç TEV bursiyeri öğrenim gördü?

2018-2019 öğretim yılında 7 bin öğrenci, TEV’den burs alacak. Bunun yaklaşık 5500’ü üniversite öğrencisi.

Burs için koşullar

TC vatandaşı olmak, mal varlığı ve gelir durumuna göre maddi desteğe ihtiyacı olmak, kazanç getiren herhangi bir işte çalışmamak, başka bir kamu veya özel kurumdan burs almamak (Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan karşılıklı olan öğrenim kredisi alınmasının bir sakıncası yok). Ara sınıflar için minimum başarı kriteri: Genel ortalaması 4 üzerinden en az 2.5 olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olmak. Ortalaması uygun olduğu takdirde en fazla 3 başarısız dersi olan öğrenciler başvuru yapabilir.

Öğrencilerin umuduyuz