Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Şekersiz 21 Gün’ adlı kitabı yakında piyasaya çıkacak olan Ayşin Ceyhan, bedenimizden önce zihnimizin terbiye edilmesi gerektiğini savunuyor. Bundan önce de yazdığı birçok diyet kitabıyla takipçisi oldukça fazla olan yazarın başka romanları da bulunmakta. Hatta ‘Macaron Kızı’ eseri, Ayvalık’ta bulunan Rahmi M. Koç Müzecilik’in kültür varlığı olan Sevim&Necdet Bey Kitaplığı’nın koleksiyonuna dahil edilmiş. Yaygara koparmadan ama durmadan çalışıp üreten insanları seviyorum. Bugün de Sevinç Pastanesi Pazar Sohbetleri’nde bu güzel insan Ayşin Ceyhan’la Milliyet Ege’de sizler için sohbet ettik. Keyifli pazarlar diliyorum...

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşamın dört kuralı var

Birçok kitabın var ama asıl doğru beslenme, incelme üzerine yazarak başladın bu serüvene öyle değil mi?

Evet. İlk kitabımı zayıflama üzerine yazdım. Daha çok teknik bir kitaptı. Meditasyon yoluyla diyet yapmaya çalışanlara destek olmak istedim. Kilolu olmalarının nedenlerini maddeler halinde okuyucuya sunarak farkındalıklarını artırma yoluna gittim.

Meditasyon yoluyla diyet mi var?

Evet, diyet için öncelikle zihni eğitmemiz gerekir. Eğer zihin doğru eğitilmezse hiçbir diyet programı işe yaramaz. Kilo vermek için onlarca metot var ama asıl etken olan zihindir ve onu da eğitmen gerekiyor. Duygusal açlığı doyuramadıktan sonra diyet yapman mümkün değil.

Duygusal açlıkla neyi kastediyorsun?

Ekim başında çıkacak olan son kitabım ‘Şekersiz 21 Gün’de bu konuya çok değindim. Duygusal açlık, karnımız tokken bile sürekli yeme isteğinin devam etmesidir. Devam etmesinin nedeni, çocukken aşrı yemek yedirme alışkanlığından tut da, atıştırmalıklar, psikolojik travmalar, istediğinin olmaması veya en ufacık üzüntüde bile yemeğe başvurulması.

Neden 21 gün?

Alışkanlık olabilmesi için 21 gün beden ve nefsin sürekli aynı şeyi tekrar etmesi gerekiyor. Bu süre içinde beden ve nefsi kabullenip yeni alışkanlığa adapte oluyor.

İkili Seçeneklerden

Yürüyüş-Koşu

Sıkılmak-Sabretmek

Susmak-Konuşmak

Dans Etmek-Oturmak

Klasik-Modern

Dobra-Politik

Samimi-Mesafeli

Uykucu-Uykusuz

Sakin-Heyecanlı

Kitap-Dergi

Haberin Devamı

Doğa-Konfor

Kedi-Köpek

Güneş-Yağmur

Çay-Kahve

Et-Ot

Disiplinli-Rahat

Unutur-Affetmez

Tatlı-Tuzlu

Çin Yemeği-İtalyan Yemeği

Şarap-Rakı

Esprili-Ciddi

Bir Ayvalık kılavuzu

Diyet üzerine bu kadar kitap yazdın. Okuyucularımıza verebileceğin tüyolar var mı?

Olmaz mı! En sevdiğim konu... Kilo vermek isteyenlere sağlıklı beslenmelerini, özellikle şeker ve unlu ürünlerden uzak durmaya çalışmalarını, düzenli yürüyüş yapmalarını, bol su tüketmelerini ve yeterli uyumalarını öneririm. Sağlıklı yaşamanın dört temel kuralıdır.

En çok hangisi etkili: doğru beslenmek, dengeli metabolizma, algı yönetimini değiştirmek, spor...

Doğru beslenme, bu işin yüzden 80 gibi önemli bir kısmını kapsamaktadır. Spor yapmak, yüzde 20’lik dilimi içerir. Stres kontrolü ve yeterli uyku da çok etkilidir.

En son yazdığın ‘Macaron Kızı’ kitabın öyküsü çok akıcı ve sıcacık. Bu kitap nasıl doğdu?

Ayvalık, Türkiye’nin en güzel yerlerinden biridir. Midilli göçmeni olan ailemin geçmişini yazmak, tarihe tanıklık eden bu güzel kıyı kasabasını yazmak, turistik yerlerini anlatmak, kültüründen lezzetli mutfağına kadar detaylarıyla okuyucuya sunmak istedim. İçinde romantik bir hikâye olması da hiç fena olmaz diye düşünerek romanı keyifli bir hale getirdiğimi düşünüyorum. Eksiksiz bir Ayvalık kılavuz kitabı oldu diyebilirim.

Haberin Devamı

Rahmi Koç’a ithafen

Eserlerini yazarken çıkış noktan ne oluyor? Ve yazarken neye öncelik veriyorsun?

Bir fikirle ortaya çıkıyor. Kurgu yaparken karakterleri belirliyorum. Ama konu en başta hazır oluyor. Bir yazar olarak en çok öğretici olmasını istiyorum. Zayıflama kitabı yazarken neler yapılmalı, Ayvalık’ı yazarken bölgeyi tanıtmak için ne gibi bilgiler olmalı, çocuklarla ilgili öyküleri yazarken ihtiyaçları, gelişimleri ile ilgili okuyucuya neler verilmeli şeklinde düşünüyor, araştırıyor, doğru bilgileri sunmaya çalışıyorum.

Bu kitapla ilgili çok özel bir gelişme daha oldu. Bundan da bahsedebilir misin lütfen?

Elbette ki! Macaron Kızı adlı kitabım Ayvalık’ta yer alan Rahmi M. Koç Müzecilik’in kültür varlığı olan Sevim&Necdet Bey Kitaplığı’nın koleksiyonuna dahil edilmiştir. Değirmeni ziyeret edenlerin kitabımı inceleme şansı olacaktır. Cunda adasındaki Taksiyaris Kilisesi’ni ve değirmenin geçmişini anlatan kitabımı, Ayvalık’ın kaderini değiştiren Sayın Rahmi Koç’a iftah ettim. Sayın Koç’un bölgedeki tüm tarihi eserlere sahip çıkması, renove edilmesi için destek vermesi, halkın ve kasabanın geleceğini değiştirmesi nedeniyle bu teşekkürü kendisine bir borç bilirim.

‘Kahvaltısız olmaz’

Yeni kitap var mı?

Olmaz mı! ‘Şekersiz 21 Gün’ adlı kitabım yazıldı. Basım aşamasında. ‘Kanada’ya Kaçış’ adlı romanım ise göçmen ülkesi olarak favori ülkeler arasında olan, bu ülkeyi tanıtıcı bir aşk hikâyesi olacak. Ülkede sekiz yıl yaşamış biri olarak her türlü bilgiyi yazmaya çalıştım. Önümüzdeki ay ‘Şekersiz 21 Gün’ adlı kitabım, raflardaki yerini alacak. Diğer diyet kitaplarından farkı, okuyucunun kendi zayıflama öykülerini yazabilme şansını yakalayacak olmalarıdır. Her günün sonunda, onlara ayırılan sayfada neler yiyip-içtiklerini, ne gibi zorluklar yaşadıklarını kaleme alma olanakları olacak.

Sağlıklı bir yaşam için bizlere neler önerebilirsiniz?

Kahvaltısız güne başlamayın. Kahvaltınızı yumurta, peynir, zeytin, ceviz ve yeşilliklerle yapınız. Reçel, bal, ekmek, gevrek haftada bir ödül olarak yiyebilirsiniz.

Sevinç Pastanesi lezzetleri eşliğinde sohbetimizi yaptık. Burası hakkında ne düşünüyorsun?

Sevinç Pastanesi sevgililerin, dostların, arkadaşların, ailelerin buluşma noktası demektir. Benim için eşimin, babasını ilk kez tanıştırdığı yerdir.

ALTIN ÖNERİLER

Protein ağırlıklı beslenmeye çalışın.

Sebzeleri bol miktarda tüketmeye çalışın.

Meyveyi tüketmemenizde fayda var, ya da sabahları az miktarda yiyin.

Paketli ürün yememeye çalışın. Kuruyemiş yemekten çekinmeyin, tuzsuz ve kavrulmamış olsun.

Köy tereyağını ve zeytinyağını tercih edin.

Hareketsiz kalmayın. Bol bol yürüyün.

Uykunuza özen gösterin. Geç saatlere kadar oturmayın. Erken yatıp en az 7 saat uyumuş olun.

Saat 20.00’den önce akşam yemeğinizi bitirmiş olun. Yatıncaya kadar da su dışında ağzınıza bir şey koymayın.

Mümkün olduğu kadar şeker ve undan uzak durunç

Sevdiklerinize daha çok zaman ayırın. Sevdiğiniz aktiviteleri yapın.

İnternet ve TV’den uzak durun.

Gülümseyin, sevin, kucaklayın.