Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hep biraz çekingen, hep biraz mahçup ama bir o kadar da sıcak bir adam. 24 yıl önce, emsalsiz bir albümle ‘Medcezir’le hayatımıza girdi ve öyle de kaldı. Ne olursa olsun hep ayrı bir yerde durdu. Deyim yerindeyse Levent Yüksel’in varlığı yetti.

‘YALNIZ DOĞDUK, YALNIZ ÖLECEĞİZ’
İlk albüm , müthiş bir ekibin, o günlerin en yaratıcı ve cesaretli müzik insanlarının üretimiydi. Yüksel’in deyimiyle, Sezen Aksu, Uzay Heparı ve Rıza Erekli başta olmak üzere, o güzel insanlar pası verdi, Levent Yüksel golü attı. Aksu, o albüm için 10 şarkı yazdı, hepsi hit oldu. Üstelik o yıllarda Sezen Aksu ve Onno Tunç ailesinin çocukları Sertab Erener, Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel ve Harun Kolçak, çok gençti. Öylesi güçlü, ağır şarkıların yükünü taşımak kolay değildi. Aksu ve Tunç ikilisinin bitmeyen enerjisi bir yandan, aralarındaki tatlı rekabet bir yandan, ölümsüz şarkılara, unutulmaz albümlere imza attı onlar...

Haberin Devamı

Nitekim, Levent Yüksel, ‘Medcezir’ albümünü “Best of’um” diye anlatıyor. İlk albümü best of olunca, daha iyisini yapmanın mümkün olmadığını da açıkça söylüyor. İlk albümün yarattığı fırtına öyle etkili oluyor ki, ikinci albümünü yaptığında herkes “Medcezir’e benzemiyor” diye söylemediğini bırakmıyor. O da ne yapsın, küsüyor. Zaten şarkı söylemek gibi bir iddiası yokken, Sezen Aksu ve Onno Tunç’un ısrarıyla bir anlamda silah zoruyla albüm yapıp, sonrasında o ilk albümü aşmaya gücü yetmiyor. Kendi dünyasına çekiliyor. Herkes ona asosyal diyor ama o kabul etmiyor “Ben kendime sosyalim” diye anlatmaya çalışıyor ruh halini. Öyle ki, Aksu bile ona “Vefasız” diyor. Ama, Yüksel her daim Aksu’ya minnet duyduğunu tekrar ediyor, sitemini yine biraz mahçup, gülümseyerek karşılıyor. Bir tek söylediği ise; “Yalnız doğduk, yalnız öleceğiz.” Yine de, tam da o anda, yıllar önce birlikte seslendirdikleri ‘Arkadaş’ı dinlerken içimiz sızlıyor, ikilinin ardında çalan Atilla Özdemiroğlu’nu izlerken gözlerimiz doluyor. Ve o en güzel yılları özlemle anıyoruz.

Hayatıma dokunan şarkılar

Neyse ki Levent Yüksel’i, yeni albümü ‘Hayatıma Dokunan Şarkılar’la yeniden dinleme şansımız var. Albüm kısa bir süre önce yayınladı. Yüksel, arabesk müziğin ustalarından çok sevdiğimiz en güzel parçaları yorumladı. ‘Pop veya rock söyleyenler zaten çoğunlukla arabesk cover’lar yapıyor’ demeyin. Bu kez bir fark var. Şarkıların orijinal halleri korundu, o yıllardaki aynı altyapılarla bu albümde yer aldı. Ayrıca İbrahim Tatlıses’in yorumuyla aklımıza kazınmış olan ‘Yalan’, ‘Sen Mutlu Ol’, ‘Yalnızım Dostlarım’ ve ‘Bir Kulunu Çok Sevdim’ şarkılarının yaratıcısı Burhan Bayar’la birlikte çalışıldı. Öyle ki, stüdyo aşamasında Bayar, epeyce zorlayınca, Yüksel altı ay boyunca evindeki stüdyoya kapanıp yeniden okudu. Sonunda dinlettiğinde Bayar’ın da onayını aldı. Yani hiç kolay olmadı.

Haberin Devamı

Sadece Tatlıses’ten değil, Orhan Gencebay’dan ‘Kaderimin Oyunu’, ‘Hor Görme Gari’ ve Müslüm Gürses’ten ‘İtirazım Var’, ‘Yorgun Gözler’ de , Levent Yüksel yorumuyla albümde yer buldu.

Bu arada Yüksel, İstanbul Jolly Joker’de her ayki konserlerine devam ediyor. Albümün yayınlanmasının ardından ilk konseri de bu akşam Jolly Joker’de olacak. Doğrusu bu ya; hayatımıza dokunan damardan şarkılarımızı Yüksel’le birlikte söylemek hepimize iyi gelecek.