Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

‘Gülhan’ın Galaksi Rehberi’nin çekimleri için Tanzanya’nın gözalıcı adası Zanzibar’da bir ‘kelebek merkezi’ne gitmiştik… Kelebek merkezleri etrafı ağlarla çevrili, içinde bitkilerin olduğu ve farklı türlerde yüzlerce kelebeğin uçuştuğu alanlar. Buraları hem turistlerin kelebekleri yakından inceleyebilecekleri yerler, hem de nadir türlerin korunduğu ve çoğaltıldığı kuruluşlar.

Çekim yerine gelince, yedi senedir beraber çalıştığım kameraman arkadaşımın betinin benzinin attığını, terler dökmeye başladığını görüp sıcaktan bunaldığını, bayılmak üzere olduğunu sanmıştım. Ve bir anda o itiraf geldi: “Gülhan ben kelebeklerden çok korkuyorum!” Tabii o ana kadar insanlarda böyle bir fobinin olduğunu bilmeyen ben, bu cümleyi duyunca gülmekten kırıldım, işi espriye, eğlenceye vurdum. İşe de yaradı gerçi, kameramanım korkarak da olsa kendi haline gülüp sağ salim bitirdi çekimi...

Haberin Devamı

Şaşırtan sonuçlar

Meraklı bir kişilik olarak araştırıp meğer ‘kelebek korkusu’nun bilimsel bir adının olduğunu öğrenince (Lepidopterophobia) çok şaşırdım. Narin mi narin, rengarenk ve zararsız bu canlılardan bir insan nasıl ve neden korksun ki? Ama fobi de çoğunlukla ‘nedensiz’ bir dürtü olduğu için “Vay be!” dedim geçtim. Aslında geçemedim de pek… Diğer tuhaf korkuları ve bunlardan bazılarıyla yaşayan dünyaca ünlü isimleri derledim.

Bakın kimler nelerden korkarak ya da rahatsız olarak geçiriyormuş hayatını…

‘Antikalar beni daraltıyor’
Pek sevdiğim bu iki ünlünün pek sevmediği şeyler epey ilginç! Billy Bob, antika mobilyalardan korkuyormuş. “Kocaman, hantal ve antika mobilyalar beni daraltıyor, nefes alamıyorum” demiş.
Kylie ise elbise askılarından korkuyormuş. Askıların dolaba asılırken çıkardığı sesten çok rahatsız olduğu için kıyafetlerini özel kıyafet odasındaki masaların üzerine seriyormuş.
Palyaçodan ürperiyor
Koskoca korsan kaptan Jack Sparrow’un korktuğu şeye de bakın siz! Palyaçolar! Resimlerinden bile hazetmiyormuş Johnny Depp, ürperti geliyormuş. Bu korkunun adı ‘Coulrophobia’. Peki sayın Depp ‘Alice Harikalar Diyarı’ndaki ‘Mad Hatter’ halinden de korkmuş mudur acaba bu durumda? Aynı fobiden muzdarip başka ünlü de canımız ‘Harry Potter’ımız Daniel Radcliffe’miş.
Aynaya bakmıyor
‘Eisoptrophobia’ yani ayna korkusu… Hoop hemen dalga geçmeyin! Bu korkuyla yaşayanlardan biri 90’ların seksapel abidesi Pamela Anderson. Kendi yansımasını gördüğü hiçbir şeyden hoşlanmıyormuş.
Uzmanlara göre bu korkunun temelinde aynanın bağdaştırıldığı bazı batıl inançlar var. Kırılmasının uğursuzluk olması gibi mesela. Ee boşuna korku filmlerinde de kullanmıyorlar sonuçta!
Gök gürültüsü fobisi
İşte bana böyle manidar korkularla gelin arkadaşım! Madonna’nın ‘Brontophobia’sı varmış, yani gök gürültüsü ve şimşekten korkuyormuş.
Ne yalan söyleyeyim, ben de iki gök gürlesin evde yalnızsam filan hemen telefona sarılıp sağı solu ararım tırstığım için. Bundan sonra da korktuğumda ilk arayacağım kişiyi biliyorum!
Daha da tuhaf bazı fobiler…
Omphalofobia: Göbek deliğinize dokunulmasından korkmak. (Karabiberim vur kadehlere!)
Arakibutirophobia: Yer fıstığı ezmesinin üst damağınıza yapışmasından korkmak. (Gerçekten mi?)
Phobophobia: Fobilerden ve korkudan korkmak! (Kısır döngü!)
Hippopotomonstroseskippedaliophobia: Uzun kelime korkusu. (Bu kelimeden sonra bende de başladı!)
Venustraphobia: Güzel kadınlardan korkmak. (Bazı şeyleri açıklıyor!)