Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

Hemen her şeyin taklidini yapan Çinlilerin 2012’de kopyaladıkları Avusturya’nın masalsı köyü Hallstatt’ı ziyaret eden Uzakdoğulu turistler, “Gerçeği varken sahtesine neden gideyim ki?” diyor

Sadece masallarda var olduğunu sandığımız rüya gibi köyler, kasabalar vardır... Avusturya’nın Hallstatt Köyü adeta bu masalların ilham perisi gibi!

Köy, üç sene önce ilginç bir olayla gündeme geldi. Her şeyin birebir kopyasını çıkarmakla ünlü Çinlilerin burayı kopyaladıkları ortaya çıktı. Ortaya çıktı diyorum çünkü proje gizli saklı yürütüldü.

Haberin Devamı

Özel bir girişimci 940 milyon dolar yatırımla Guangdong bölgesine Hallstatt’ın aynısını inşa ettirip, binaları satışa sundu.

Gerçeği bir başka güzelHallstattlılar önce Unesco Kültür Mirası listesinde yer alan köy- lerinin kopyalanmasını doğru bulmadı. Ancak daha sonra bunun müthiş bir reklam potansiyeli olduğunu fark edip, köyleriyle gurur duydular.

Hallstatt’ta elinizi sallasanız Uzakdoğulu bir turiste denk geliyorsunuz, özellikle de Çinlilere! “Eee sizin orada da aynısını yapmışlar, buraya kadar neden geldiniz?” diye soruyorum, “Burayı görenler çok övdükleri için merak ettik, ayrıca bizimki orijinalinin yanından bile geçemez!” diyorlar açık yüreklilikle…

“Gerçeği varken, taklidine neden gideyim ki?” diyen bile oldu.

Hiçbir şey tarihi 7 bin yıl öncesine dayanan Hallstatt’ın ruhunu yansıtamaz diye düşünüyorum.

Hallstatt, Avusturya’da Göller Bölgesi olarak adlandırılan Salzkammergut’ta bulunuyor. Dağların arasında, Hallstatt Gölü’nün kıyısında, gönlümün de tam ortasında artık!

840 sakini var ama yılda 800 binden fazla turist alıyor! Boydan boya 15 dakikada yürüyebileceğiniz bir köy için dudak uçuklatan bir rakam... Burayı özel kılan şeylerin arasında sıralayabileceğim çok şey var. Sakinlerinin gerçekten çok cana yakın olması mesela! Hepsi turistlere yardımcı olmak, için elinden geleni yapıyor.

Geleneklerini korumuş olmaları da önemli. Sokaklarda geleneksel kıyafetleriyle dolaşan genç ve yaşlı insanlar görüyorsunuz…

ÖYLE GÜZEL Kİ KOPYALANDI

Her yer pırıl pırıl, köy geçen hafta kurulmuş gibi. Evleri, bahçeleri rengarenk çiçekler süslüyor, baktığınız her yerde estetik var. Şık mekanlar, Almanca ve İngilizce konuşan hizmet elemanları iyi hissettiriyor. Hal böyle olunca turistlerin buraya akın etmesi ve güzelliğinden Çinlilerin bile nasiplenmesi normal değil mi?

Haberin Devamı

Veni, vidi, vici

Tuz madeni
Hallstatt, ezelden beri varlıklı bir yer olmasını, eteğinde kurulduğu Sazlberg Dağı’nda bir tuz madeninin bulunmasına borçlu. Burası dünyanın en
eski tuz madeni olarak biliniyor.
Sky walk
Tuz madenine çıkarken kullanılan finikülerin durduğu tepede 12 metrelik gözlem terası var. Adı Sky Walk / ‘Gökyüzü Yürüyüşü’. Hallstatt’ı 360 metre yüksekten görmek isterseniz atlamayın!

Gezen bilir

Hallstatt’a en kolay Salzburg’tan gidebilirsiniz. İstanbul’dan direkt uçuşla 2.5 saat sonra Salzburg’tasınız. Buradan otobüs veya trenle ulaşabilirsiniz Hallstatt’a. Tavsiyem, havaalanından araç kiralamanız ve 1.5 saatlik harika bir rotada, müthiş manzaralar eşliğinde yolculuk etmek.