BOYOZ’UN DÜNYA AÇILIMI

Eklenme Tarihi28.04.2019 - 8:15-Güncellenme Tarihi28.04.2019 - 8:15

İZMİR’in simgelerinden “boyoz” meğer “Smyrna Boyoz” firması tarafından başta Amerika olmak üzere 6 Avrupa ülkesine ihraç ediliyormuş.

3 milyon adetten fazla.

Boyoz’un ilginç bir tarihi yolculuk öyküsü var.

“Boyoz” 1492 ve izleyen yıllarda engizisyondan kaçan ve önce Selanik’e, sonra da İzmir’e yerleşen Sefarad Yahudilerinin kazandırdığı bir kültürel miras.

Smyrna Boyoz bu İzmir simgesini dünyaya açmış.

Haftanın ortasında çarşamba akşamı Ortaköy Feriye’de “Gecce/Kenan ve Gül Erçetingöz” bu bağlamda bir tanıtım daveti düzenledi.

Feriye’nin denizle yanak yanağa mekânındaki uzun masa üzerine adeta bir “boyoz sergisi” açılmıştı.

14 çeşit boyoz...

Dev ekranda ise boyozun tanıtım filmi... Ayrıca...

Usta şef tarafından “boyoz hamuru açılışına” da tanık olduk.

Simit artık başta New York ve Londra olmak üzere Batı başkentlerinde, belli başlı şehirlerinde çok tutuldu.

Şimdi de İzmir’in boyozu...

Mutfaklar, ülkelerin küresel marka değerlerinde önemli katsayılardan biridir. Yakın zamanda büyük hamle yapan Peru mutfağı da bir örnek.

“Türk Kahvesi” 2015’te UNICEF tarafından “somut olmayan ulusal değer” diye tescillendi.

“Boyoz” da tescillenmeli.

Fransa’nın “kruvasan”ı gibi, Türkiye’nin de “boyozu...”

KİTABIN KARE ASI

ÜNLÜ sözdür...
“Bir kitap okudum, hayatım değişti.”

Bir “yemek kitabı” hayatı güzelleştirir. Haftanın ortasında“SIR” a dlı “yemek kitabı” tanıtıldı.

“Evliler için bizim evin mutfağı” fikriyle yola çıkarak hazırlanmış. Yazarı Bedriye Renda Medina şöyle anlatıyor:

......................

Şimdiye kadar sadece yazarının olan -sırlar- artık tüm lezzet meraklılarının, her mutfak erbabının olsun...

İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan SIR küçük ikramlardan salatalara, çorbalardan ana yemeklere ve tatlılara 140 tarif içeriyor.

Her gün mutfakta pişenler, o an akla gelen çözümler, ani misafirler için elde ne varsa onlarla yaratılan lezzetler, aile büyüklerinden aktarılmış formüller, arkadaşlardan alınıp değiştirilen, zenginleştirilen tarifsiz tarifler...

Moda peşinde koşmayan, alabildiğine samimi, yüz güldüren damak şenlikleri.

......................

Bedriye Renda Medina reklam sektöründen.
Ancak... Yayıncılık tarafı ağır basmış. Mutfak onun kişisel hobisi. Daha önce yayımlanan iki ciltlik “Remix” serisinin ortak yazarı. “SIR” üçüncü yemek
kitabı.

.......................

Kitapta yer alan yemeklerin sunulduğu seramik ve porselen tabaklar Müjde Mısırlı Zoto imzalı. Psikoloji eğitimi almış olan Müjde uzun süredir turizm sektöründe kariyer yaptı.

Son 4 yıldır Ahırkapı’daki atölyesinde “Muj-Desing” markasıyla tasarım ve üretim yapmakta.

İşleri yurt içi ve yurt dışındaki tasarım mağazalarında yer almakta.

.......................

Kitabın fotoğrafları gastronomi eğitimi alan ama yemek fotoğrafçılığına yönelen Gaye Turgut’un kamerasından.

Kitabın tasarımını ise Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Grafik Tasarım dersleri veren Yılmaz Aysan yapmış.

DADA’DA FİDE KONSERİ

EGE’nin karşı yakasından tatlı bir esinti... Bir süre önce Yunanistan’a yerleşmiş ve orada ün kazanmış Fide İstanbul’da. 2 Mayıs Perşembe gecesi Okan Bayülgen’in Dada Kabaret mekânında sahne alacak. Hem de Yunanistan’daki müzisyenleriyle...

Ut, lute, buzuki: Nikos Passalidis

Keman, vokal: Fotis Siotas

Gitar: Marios Mourmouras

Perküsyon: Evi Kanellou

Piyano: Nassos Sopilis

Fide, albümlerinden ve iki yakanın şarkılarından oluşan bir repertuvar.

Ege’nin ortak ruhunu ve Türkçe-Yunanca ortak ezgileri harmanladığı şarkılar bunlar. 12 yıllık Yunanistan, Avrupa ve Amerika yolculuğundan sonra Türkiye’de de dinleyicileriyle bu ilk büyük buluşma.

Fide İzmir’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda okuduktan sonra 2006’da Yunanistan’a yerleşmişti. Pek
çok ünlü Yunan sanatçısıyla yorumcu, söz yazarı ve besteci olarak çalıştı. Dizilerde oynadı.

 

 

Etiketler