Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

ŞEFFAF ODA'da bu hafta Bodrum'u, Halikarnas'ı konuşuyoruz. Konuklarım; Halikarnas Disco'nun sahibi Süleyman Demir ve Halikarnas şarkısıyla özdeşleşen Akrep Nalan...

38 yıllık efsane "Halikarnas Disco" kapanıyor ne yazık ki... Çoğumuzun orada hatıraları var. Bu bir veda değil, neyse ki...Halikarnas'ın kurucusu Süleyman Demir yeni projelerle yine Bodrum'da turizm sektöründe "önde isim" olmayı sürdürecek. Ayrıca... Dünyanın başka coğrafyalarında da Halikarnas'ı açmak istekleri var.

......................

Haberin Devamı

SÜLEYMAN DEMİR, Diyarbakırlı, otel sahibi bir babanın oğlu. Babasıyla İstanbul'da otel açacakken o Bodrum'a kaçıyor ve Halikarnas'ın yerini kiralıyor. Suyu, kanalizasyonu bile olmayan Bodrum'da, Süleyman Demir'in Halikarnas'a gelen dönemin başbakanlarına, bakanlarına ısrarla bu gerçekleri sıraladığının tanığıyım. Havaalanı için de öyle... Programda anlatıyor hepsini...

Süleyman Demir gerçek turizmci.

......................

AKREP NALAN'LA özdeşleşen Halikarnas şarkısını bilmeyen yoktur. Şarkıyı herkes bilir ama öyküsünü bilmeyenlere anlatayım:

Bodrum Halikarnas Disco'nun sahibi Süleyman Demir, Halikarnas için bir şarkı yaptırmaya karar veriyor ve Ülkü Aker'e sözleri yazdırıyor, Garo Mafyan'a ise müziğini... Şarkıyı önce Nilüfer yorumluyor. Ardından da Nalan... Akrep Nalan 10 yıldır hiçbir TV programına, sahneye çıkmıyor. Süleyman Demir ve Halikarnas için Şeffaf Oda'da...

......................

ŞEFFAF ODA'YI onurlandırıyor. Akrep Nalan'a lakabının öyküsünü soruyorum:

At yarışı oynarken "Akrep" isimli atı da işaretliyor. Sürpriz at sayesinde 6'lı tutturuyor. Bu olaydan sonra arkadaşları ona "Akrep Nalan" demeye başlıyor.

Akrep Nalan "Akrep lakabını çok sevdiğini, onun kendisine uğur getirdiğini" söylüyor. "Kelebek Nalan olsa bana uymazdı" diye ekliyor gülümseyerek...

Akrep Nalan'ın sohbetini de şarkılarını da özlemişiz.

Şeffaf Oda'da piyano eşliğindeki canlı performansını kaçırmayın.

İLK ISIRIŞTA AŞK

GENELDE “ilk bakışta aşk” diye bilinir. “Nereden çıktı bu ilk ısırışta aşk?” diye düşünmüş olmalısınız bu başlığı görünce. Çünkü... Bu aşk ancak “ilk ısırışta” doğuyormuş. “Love at First Bite Night (İlk Isırışta Aşk Gecesi)” haftanın başında Raffles Hotel’de düzenlenen gecenin adıydı.

Haberin Devamı

“Hamburgeri ısırmaktı” referansı.

“Isırdın mı, âşık olursun” mesajını veriyor. Küresel lezzetler skalasında soslarıyla ünlü “Hellmann’s” soslarının artık raflarda olması nedeniyle Unilever tarafından düzenlenen bir etkinlikti. Eğlenceli nişler de düşünülmüş.

“Sauce LAB (sos laboratuvarı)” köşesinde Şef Murat Aşkar davetlilere bu soslarla evde kolayca yapılacak tarifler sundu.

Konukların fotoğrafları özel bir “3D printer” ile burger köftelerinin üzerine çizildi. Geçen yıl ilki yapılan “Hellmann’s Burger Fest” bu yıl ekim ayının ilk hafta sonunda Zorlu Center’da gerçekleşecek. Gecenin güzelliğinde Kerem ve Gözde Savaş’ın ince dokunuşlarına da işaret ediyorum.

‘CESUR YÜREK’ DOĞASI

GÖSTERİME girdiği yıl “Cesur Yürek” adlı film tüm Oscar’ları toplamıştı.

Film İskoçya’nın “Highland (yüksek toprak/yayla)” bölgesinde çekilmişti.

Haberin Devamı

Yüzlerce yıl önce nasılsa, hiç bozulmadan hâlâ öyle kalan doğası büyüleyicidir.

Kişisel deneyimimi referans göstereyim.

3 yıl kadar önce Ertuğrul Özkök, Mehmet Yılmaz ve Galip Yorgancıoğlu ile bir “Highland şatosunda” 5 gün konuk olduk.

Şatoda ve dolaylarında cep telefonlarımız çekmiyordu. Bir baz istasyonu bile yoktu.

Bu da muhteşem doğanın dokunulmamış, bozulmamış olduğunun göstergesidir.

......................

Levent Özçelik usta bir “gezi fotoğrafçısı ve röportajcısıdır.” “Kuzey tutkunudur.” Daha önce “İsveç fotoğrafları ve gözlemleriyle” çok değerli bir kitabı yayımlanmıştı. Buz çölünde kutba kadar gitmişti. Nefis çekimler yapmıştı. Bu defa Kuzey tutkusunu İskoçya’dan fotoğraflar ve anlatımlarla kitaba yansıttı. Kâğıdı, baskısı, cildiyle görüntülerin güzelliğini tamamlayan bir yapıt. Tanıtımını çektiği belgesel filmle Soho’nun -bordo renkli kadife koltuklarıyla, mücevher kutusu gibi- sinema salonundaydı.

Haritayı önünüze koyduğunuzda Alaska’dan Kanada’ya, İskoçya’ya, Grönland’dan İzlanda’ya, Faroe Adaları’na, İskandinavya’dan Rusya’ya, Sibirya’ya ve Kamçatka Yarımadası’na uzanan Kuzey tutkusundan görüntülerle yeni çalışmaları sürecek.

RAMAZAN MENÜSÜ

İSTANBUL “resto-sektörü” yaratıcıdır. “Zamanın ruhunu” yakalar.

Nişantaşı Big Chefs’te “Ramazan menüsü” tadımı vardı.

Anadolu lezzetlerini keşfetmeye ve güncelleştirmeye odaklanmış şef Ömür Akkor ile Big Chefs zincirinin şefi Murat Aslan kafa kafaya vermişler, bir “Ramazan menüsü” oluşturmuşlar.

Kökleri bu toprakların öz lezzetlerine uzanan güncellenmiş tarifler.

Burada sıralamış olmayayım.

Dostlarıyla evin dışında iftar için özel bir adres Big Chefs mekânları.

Ramazan’da iki lezzetin tutkunuyum; “yumurtalı pide yanında Ilgaz dağlarından, bin bir çiçeğin kokusunu taşıyarak esen rüzgârda bırakılan Kastamonu pastırması...”

Ve... “Muhallebi üstünde güllaç...”

Miss... Big Chefs’in Ramazan menüsünde bu ikincisi var.

Gece için teşekkürler Dilara Boğaz.