Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

1 Mayıs’ların İşçi Bayramı olarak kutlanmasına ABD’de başlandı ama, artık ABD’de 1 Mayıs’lar kutlanmıyor.
Her yılın eylül ayının ilk pazartesi günü tatil. Çalışanların sonbahara girerlerken uzun bir hafta sonu tatili yapmalarına imkân sağlanıyor. Bu tatilin adı ‘Labour Day’ (Çalışanlar Günü.)
Amerikan İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işçilerin günde 12 saat yerine 8 saat çalışmaları isteğiyle 1 Mayıs 1896 tarihinde işçilere iş bıraktırdı. Bu eylem 4 Mayıs’ta kanlı çatışmalarla sona erdi. Fakat işçi sendikalarının bu eylemi sayesinde önce ABD’de daha sonra birçok ülkede işçilerin günde 12 saat yerine 8 saat çalışmaları kabul gördü.
Bunun üzerine 1 Mayıs’lar işçi ve emekçilerin birlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele günü olarak ilan edildi.
Bizde ilk 1 Mayıs kutlaması 1912’de İstanbul’da yapıldı.
1923’te 1 Mayıs ‘İşçi Bayramı’ olarak kabul edildi. Ama bir yıl sonra İşçi Bayramı kutlamaları yasaklandı. Daha sonra bu yasaklar belli süreler kaldırıldı. Belli süreler tekrar yasaklar geldi.
Bu arada İş Kanunu, Sendikalar Kanunu çıkarıldı. 1961 Anayasası ile çalışana grev hakkı getirildi. 1935’te 1 Mayıs Bahar ve Çiçek Bayramı olarak adlandırıldı.
2016 yılı başında 20 işkolunda toplu sözleşme yetkisine sahip 200’e yakın sendikamız var. Hükümetin belirlemelerine göre 12 milyon 700 bin çalışanın yüzde 12’si, 1 milyon 500 bini sendika üyesi.
Bugünü ‘İşçi Bayramı’ olarak kutlayacak çalışanlarımızı, ‘Bahar Bayramı’ olarak kutlayacak halkımızı kutlarız.
Barış, huzur, refah içinde nice 1 Mayıs’lar dileğiyle.

Bugün Rumların Paskalyası
Rum komşularımız bugün Paskalyalarını kutlayacak. Ermeni komşularımız ise paskalyalarını bu yıl 27 Mart’ta kutladı.
Paskalya ilkbaharın ilk dolunayından sonraki pazar günüdür.
Katolikler, Paskalya bayramının tarihini yeni takvime göre, (Gregoryen takvimine göre), bazı Ortodokslar ise eski takvime göre, (Jülyen takvimine göre) hesapladıklarından, kutlama tarihleri arasında fark ortaya çıkıyor..
Bu nedenle Paskalya’ya bağlı bazı dini törenler de farklı tarihlerde gerçekleştiriliyor. İsa’nın ölümünün anma günü olan ‘Büyük Cuma’ günü, (Paskalya’dan evvelki cuma günü) gibi günler de bu yıl farklı tarihlerde kutlandı, kutlanacak.
Bu özel günlerinde mahallemizdeki Rum komşularımıza, Rum vatandaşlarımıza, cümle Rumlara iyilikler diler, tebriklerimizi yollarız.