Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Halkımız 2015 yılında şans oyunlarına 16 milyar liraya yakın ödeme yaptı. 2011 yılında şans oyunlarına halkın ayırdığı para 10 milyar TL dolayındaydı. Her yıl halkımız şans oyunlarına biraz daha fazla ilgi duyuyor. Biraz daha fazla para ayırıyor.

Devlet denetimindeki tek şans oyunumuz Tayyare Piyangosu çekilişleri idi. Şimdilerde Tayyare Piyangosu’na (Milli Piyango’ya) ilgi azaldı.

Milli Piyango idaresi piyango dışı şans oyunlarından gelir toplar hale geldi. 3 büyük şans oyunu işletmecisi var:

- Spor Toto İdaresi’nce ihale ile belirlenen işletmeci “İddaa” oyunlarını yönetiyor.

Haberin Devamı

- Jokey Kulübü at yarışları düzenliyor.

- Milli Piyango idaresi değişik oyunları pazarlıyor.

16 milyar TL ‘şans’a gitti
İddaa başta koşuyor

Yıllık toplam 16 milyar liraya yakın şans oyunu gelirinin yüzde 58’i İddaa oyunlarını düzenleyenlerin, yüzde 26’sı Jokey Kulübü’nün, yüzde 16’sı Milli Piyango İdaresi‘nin kasasına giriyor. Milli Piyango İdaresi şans oyunlarından en az pay alan kuruluş. Milli Piyango İdaresi özelleştiriliyor.

Özelleştirme sözleşmesine göre bundan böyle Milli piyango işini yürütecek firma hasılattan yüzde 25 pay alacak. Hasılatın yüzde 50’sini ikramiye olarak dağıtacak. Kalan değişik isimler altında Hazine’ye gidecek.

Piyangoya ilgi az

Milli Piyango İdaresi’nin ana işi “Tayyare Piyangosu” çekilişlerini sürdürmek ama, toplam (vergili ) 2.5 milyar lira gelirin yaklaşık dörtte biri Tayyare Piyangosu çekilişlerinin geliri.
Milli Piyango’nun ana gelir kaynağı 5 farklı isim altında oynatılan sayısal oyunlar ve hemen kazı kazan işinden geliyor.

Devlet, Milli Piyango’yu özelleştirirken, ihaleyi kazananın şans oyunu faaliyetini ve gelirlerini artırmasını, halktan daha çok para toplamasını bekliyor.

Ne diyebiliriz ki? Alana da, memlekete de hayırlı olsun. Halkımız daha çok şans oyunu oynasın da, şans oyunu işletmecileri daha çok gelir elde etsin(!)