Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bizim bu topraklarda hür olarak yaşama imkânına kavuşmamız Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos zaferi sayesindedir.

26 Ağustos’ta başlayan 30 Ağustos’ta sona eren Dumlupınar Savaşı Türk ulusunun yeniden diriliş savaşıdır. Anadolu’yu yabancı işgalinden kurtarma savaşıdır. Bu savaşı kazanamasaydık, bugün Anadolu’da Yunan, Ermeni, Fransız, İngiliz ve İtalyanlar yaşıyor olacaktı.

Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda yenilgisini belirleyen Mondros Ateşkes Antlaşması’na göre, İtilaf devletleri güvenliklerini tehdit bahanesiyle istedikleri yeri işgal edebileceklerdi. Antlaşmanın ardından işgaller başladı. Boğazlar İngilizlerin kontrolüne geçti. İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars’ı işgal etti. İstanbul’un işgali 13 Kasım 1918’den 6 Ekim 1923’e kadar 5 yıl sürdü. Fransızlar ise Trakya’daki demiryolunu, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal etti.

Haberin Devamı

Anadolu paylaşılmıştı

İngiliz orduları Maraş, Antep, Urfa, Adana ve civarını işgal etmişti. Musul’daki petrol kaynakları için Fransa ile imzalanan Suriye İtilafnamesi ile Musul İngilizlere, Maraş, Antep ve Urfa Fransızlara bırakıldı. Fransızlar 10 Nisan 1920’ye kadar işgali sürdürdü. İtalyanlar Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris’i işgal etti.

İtalyan işgali 28 Mart 1919’dan 5 Temmuz 1921 tarihine kadar 2.5 yıl sürdü. Mondros Mütarekesi’nde 6 vilayetin Ermenilere bırakılacağı maddesi Ermenileri harekete geçirdi. Ermeniler kurdukları alaylarla Doğu Anadolu’da yayılmaya ve bölgedeki Türklere zulüm ve baskı yapmaya başladılar. Kozan, Osmaniye, Mersin ve Adana’ya Fransızlarla birlikte Ermeni çetecileri de geldi. Yunanlılar Ege’yi ele geçirmek üzere, İngiliz, Amerikan ve Fransız savaş gemilerinin koruması altında 15 Mayıs 1919’da İzmir’e girdi. Daha sonra 3 koldan Ege’yi işgal ettiler. Yunan işgali 15 Mayıs 1919’dan 9 Eylül 1922’ye kadar üç yıl sürdü.

Kurtuluş kolay olmadı

Kurtuluş Savaşı’mızda ilk silahlı direniş Güneydoğu Anadolu’da Fransızlara karşı başladı. İlk Kuvay-ı Milliye hareketi Batı Anadolu’da Yunanlılara karşı ortaya çıktı. Yunan birliklerinin İzmir’i işgal etmesi Kuvay-ı Milliye’nin doğuşunu ve Milli Mücadele’nin yani Kurtuluş Savaşı’nın başlamasını sağladı. Mustafa Kemal’in kumandasındaki Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922’de başlatılan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı. Yunan ordusu dağıtıldı ve 2 Eylül’de Uşak’a girildi. Yunanistan Küçük Asya Ordusu’nun başkomutanı General Nikolaos Trikupis tutsak edildi. Mustafa Kemal “Ordular ilk hedef Akdeniz’dir, ileri” komutunu verdi. Türk ordusu düşmanı İzmir’e kadar kovaladı. 9 Eylül 1922’de İzmir’e girdi. Bu savaş Mustafa Kemal’in önderliğinde yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı. 30 Ağustos’larda ülke topraklarının işgal kuvvetlerinden geri alınmasını kutluyoruz. Ordumuz sadece 26 Ağustos-30 Ağustos arasında 15 bin şehit verdi. 30 Ağustos, Zafer Bayramı olarak ilk kez 1923’te Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir’de kutlandı. 1935 Mayıs ayında ise milli bayram olarak kabul edildi.

Haberin Devamı

Zafer Bayramı’nız kutlu olsun.