Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sakıp Sabancı’nın vasiyetine bağlı olarak Sabancı Üniversitesi tarafından her yıl uluslararası bir araştırma yarışması düzenleniyor. Yarışmalar ile Türkiye için önem taşıyan konularda bilimsel araştırmalar yapılmasının teşvik edilmesi hedef alınıyor.
Bu yıl 8’incisi sonuçlanan araştırma yarışmasının konusu “Demokraside Denge ve Denetleme: Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Türkiye” idi..
Yarışmaya katılan çalışmalar için yapılan derecelendirme, geçen çarşamba akşamı Sabancı Müzesi’nde Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende açıklandı. Ödüller dağıtıldı.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman araştırmacılara seçimde öne çıkan araştırmalar için jürinin değerlemelerini açıkladı.

Çok sesli bir Anayasa
“Dayanıklı Bir Demokrasi İnşası: Türkiye Deneyimine Karşılaştırmalı Bakış” başlıklı çalışmalarıyla ödül kazanan “Kürşat Çınar, Meral Uğur Çınar Türkiye’de demokrasi ile kontrol ve denge mekanizmaları arasındaki ilişkiyi araştırmışlar. Demokrasi ile kontrol ve denge mekanizmaları arasındaki vazgeçilmez ilişkiyi ortaya koymuşlar. Türkiye’de farklı devlet kurumlarının sahip olacağı denge ve kontrol mekanizmaları yanında toplumsal aktörlerin de hesap soracak kaynaklar olarak önemini ortaya çıkarmışlar. Çok sesli bir anayasa ve demokrasinin yerleşmesi için uzlaşma tabanında katılımcı bir anayasa yapım sürecinin gerekliliğini ortaya koymuşlar.

Yunanistan, Arjantin, Türkiye...
Ioannis N. Grigoriadis Demokrasiye Geçiş ve Yükselen Çoğunlukçuluk Dalgası: Yunanistan ve Türkiye Örneklerinin Karşılaştırması başlıklı araştırmasında Yunanistan ve Türkiye’nin demokrasiye geçişinde çoğunlukçuluğun yükselişini karşılaştırmalı bir bakış açısıyla incelemiş. Araştırmacıya göre, “Türkiye’nin yakın zamanda belirlediği dış politika ilkeleri, iç politikada uygulama için destek bulabilecek niteliktedir. Etnik, dini ve ideolojik bölünmelere maruz kalmış bir toplum içinde uzlaşma ve güven tesis etmek bir lüks değil, demokratik konsolidasyon, kurumsal performans, toplumsal bütünlük ve ekonomik refahı mümkün kılacak bir koşuldur.”
“Liberal Anayasal Demokrasi ve Popülist İtirazların Paradoksları” başlıklı araştırmasında Yunus Sözen, Arjantin’deki Peron dönemi siyaseti ile Türkiye’de Demokrat Parti ve Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları örneğine dayalı olarak, liberal demokrasi ile popülizm arasındaki ilişki üzerinde durmuş. Araştırma gösteriyor ki, liberal demokratik düzen çarpık yapıya sahip olduğunda (yarı otoriter ya da yarı demokratik olduğunda) popülistler, siyasi kurumları ve kurulu siyasi sistemi kendi demokrasi vizyonlarına göre şekillendirebilmektedir.
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Yarışmaları her yıl Türkiye ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmasına imkân hazırlıyor. Yarışmalara katılan ve ödül alan araştırmaların yayınlanması, ilgilenenlerin bu araştırmalardan daha kolay istifade etmesinin yolunu açacak.